Dimljena postrv, grahov humus, hrenov sorbet
Sestavine
- 300 g dimljene postrvi brez kože (Domačija Novak)
- olivno olje z limono
- 2 žlici pinjol
- 1 majhen strok česna
- šopek peteršilja
- 5 vejic bazilike
- 1 limona
- 7 do 10 žlic olivnega olja
- sveže mleti poper
- 2 žlici naribanega parmezana
- 250 g pasirane skute
- 1 list želatine
- 1 žlica jogurta
- 30 ml olivnega olja z limono
- 1 žlica limetinega soka
- sol
- kajenski poper
- 50 g delikatesnega hrena v kozarcu
- 300 g zmrznjenega graha
- 2 stroka česna
- 2 žlici tahin paste
- 75 ml sladke smetane
- 3 žlice repičnega olja
- 6 rezin brioša s peteršiljem
- 3 žlice ghee masla

Uvod
- Kategorija: Pomlad, Zima
- Količina: 6 oseb
- Zahtevnost: Srednje
- Čas priprave: 1 ura 20 minut (+ čas za hlajenje)
- Priporočeno vino: Laški rizling 2013, Marof
Za sorbet želatino namakamo v mrzli vodi 3 minute. Rahlo segrejemo majhno kozico, v njej raztopimo namočeno želatino in vmešamo jogurt. Gladko razmešamo skuto, želatino z jogurtom, 30 ml oljčnega olja z limono in hren. Začinimo s soljo in kajenskim poprom. Če imamo strojček za sladoled, maso po navodilih v njem zamrznemo. Lahko pa jo porazdelimo v manjšo plitvo keramično posodo in postavimo v zamrzovalnik za najmanj 4 ure. Vmes maso večkrat premešamo, da ne kristalizira.
Za grahov humus blanširamo grah in 2 olupljena stroka česna v slani vodi 5 minut. Kuhani grah s česnom dobro odcedimo in ga skupaj s tahin pasto, repičnim oljem, 1/2 šopka osmukanega peteršilja in sokom limete v blenderju zmiksamo v gladki pire. Rahlo ga ohladimo, ga damo v dresirno vrečko in postavimo v hladilnik.
Za pesto rahlo opražimo pinjole v ponvi brez maščobe in jih ohladimo. Preostali peteršilj in baziliko sesekljamo. Majhen strok česna olupimo in drobno sesekljamo. Pinjole, česen, peteršilj, baziliko in 1 žlico limonovega soka zmiksamo v blenderju v pasto. Nato postopoma dolivamo olje do željene gostote pesta. Pesto stresemo v manjšo posodo in vanj zamešamo še parmezan ter začinimo s soljo in poprom.
Dimljeno postrv narežemo na majhne kocke ter po okusu začinimo z oljčnim oljem z okusom limone in poprom. Brioš s peteršiljem narežemo na velike kocke in jih opečemo v ponvi na ghee maslu. Sorbet vzamemo iz zmrzovalnika 10 minut pred serviranjem.
Priprava krožnika: v sredino s pomočjo kovinskega oboda zložimo postrvji tatar, s pestom naredimo dve črti, žličnik sorbeta položimo na eno stran krožnika in na drugo opečeno rezino brioša, na katero nabrizgamo grahov humus.
-
Za nadaljevanje postopka si oglejte še