Sestavine

  • 300 g dimljene postrvi (domačija Novak)
  • 2 bio limoni
  • 1 majhen strok zelenega čilija
  • 1/2 žličke soli
  • ščepec sladkorja
  • 2 tanki mladi čebuli
  • ščepec mletega kardamoma
  • 50 ml olivnega olja
  • 2 koromača
  • 50 ml belega portovca
  • 70 g sladkorja
  • ščepec kurkume
  • koprovi cvetovi

Uvod

Prefinjeno! Postrv (Domačija Novak) je tako nežno dimljena, da je bolj surova kot kuhana. Da še po Krki diši! Koromač je tako fino narezan (uporabite rezalni stroj ali mandolino), da ima njegova marinirana sladkost več površine in s tem več vpliva. Marinadi dodamo malo pekočih čilijev, ki koromačevi sladkosti dodajo fino pikantnost. Predvsem pa je najbolj prefinjena limona, ki da ves svoj sok, toda z nežno grenkobo olupka, ki jo omili sladkoba kandiranja, ni nič prekislo, temveč le uravnoteženo, kislo, sladko, grenko, slano in pekoče....

  • Kategorija: Jesen, Poletje
  • Količina: 6 oseb
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 20 minut (+ čas za hlajenje)
  • Priporočeno vino: Burja Belo 2012, suho, Primož Lavrenčič
 
Postopek
1

Za kandirano limonovo lupinico limono tanko olupimo in olupek narežemo na zelo tanke trakove. Zavremo portovec, sladkor in kurkumo, dodamo sok 1 limone in kuhamo do gostote sirupa. Trakove limonove lupine blanširamo v vreli vodi, prelijemo z mrzlo vodo in osušimo. Nato jih zamešamo v sirup in pustimo stati najmanj 12 ur.

2

Koromač razpolovimo in zelo tanko nahobljamo. Mlado čebulo narežemo na drobne kocke. Čiliju odstranimo semenje in ga drobno narežemo. Zmešamo marinado iz soka ene limone, čilija, soli, sladkorja, kardamoma, mlade čebule in olivnega olja. Vanjo zamešamo narezani koromač in pustimo stati 30 minut.

3

Dimljeno postrv očistimo (odstranimo kožo in morebitne kosti) in jo narežemo na tanke rezine. Na krožnike naložimo marinirani koromač, rezine postrvi in na vrh položimo nekaj trakov kandirane limonine lupine. Potresemo s koprovimi cvetovi. Zraven ponudimo krompirjevo foccaccio (s suhimi paradižniki ali samo z rožmarinom).

Oceni