Sestavine

  • 1 rahlo dimljena zlatovščica ali lososova postrv
  • 200 g bele redkve
  • 1 majhno zeleno jabolko (Granny Smith)
  • 1 majhna mlada čebula
  • 3 žlice domače majoneze
  • 3 žlice kisle smetane
  • 1 žlica wasabi paste
  • sol
  • limonski poper
  • 1 žlica svežega sesekljanega kopra
  • vodna kreša
  • 4 žličke gorčičnega kaviarja

Uvod

Če je z dimljeno zlatovščico (lahko tudi postrvjo), ki je kupljena, je lažje; če je z marinirano, ki jo čez noč namočimo v paci, da postane nežen gravlaks, pa je (še) boljše. Le pri prilogi ni izbire, saj je tako preprosta, da bo od vsega še najtežje kupiti belo redkev. Zakaj je na naših tržnicah (jeseni) takšna redkost? Vsi stojijo v vrsti za kislo zelje in repo, redkve pa ostanejo pujsom.

Za dekoracijo, ki pa tudi začinja, smo si sposodili recept za vložena gorčična semena....

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 411 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 40 minut
  • Priporočeno vino: rose penina Zara, Kozinc
 
Postopek
1

Redkev olupimo in nahobljamo na 1 mm tanke rezine. Jabolko dobro umijemo, razrežemo na četrtine, odstranimo peške in nahobljamo na tanke rezine. Mlado čebulo narežemo na tanke kolobarje.

2

V skledi zmešamo majonezo, kislo smetano, wasabi pasto, sol, limonski poper in koper. Dodamo narezano redkev, jabolko in mlado čebulo ter po potrebi solato dodatno začinimo s soljo in poprom.

3

Ribi odstranimo kožo in kosti ter fileje narežemo na manjše kose. Na krožnike naložimo solato, koščke ribe in gorčični kaviar. Potresemo z vodno krešo.

Oceni