Divjačinski polpeti v slanini
Sestavine
- 500 g divjačinskega mletega mesa (divji prašič)
- 1 stara žemlja
- 1 žlička koriandrovih semen
- 4 pimentova zrna
- 8 poprovih zrn
- 160 g šalotke
- 90 g masla
- 2 žlici sesekljanega peteršilja
- 1 žlička nastrgane pomarančne lupine
- sol, poper
- 6 žlic repičnega olja
- 200 g majhnih kraljevih ostrigarjev
- 12 rezin dimljene slanine
- 2 vejici rožmarina
- 8 vejic timijana 150 g motovilca
- 200 g majhne rdeče pese
- 2 žlici bučnih semen
- 1 kiselkasto jabolko (Boskop)
- 6 žlic jabolčnega kisa
- 6 žlic oljčnega olja
- 1 žlička gorčice
Uvod
- Kategorija: Jesen, Zima
- Količina: 4 osebe
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura
- Priporočeno vino: Barbera d’Asti, 2006, Il Mongeto
Žemljo narežemo na kocke in v majhni skledi prelijemo s toplo vodo. Koriandrova semena, piment in poper drobno stolčemo v možnarju. Olupljeno šalotko drobno sesekljamo. V ponvi segrejemo 40 g masla in narezano šalotko zlato rjavo opražimo. Pustimo ohladiti.
Namočeno žemljo dobro ožamemo in jo stresemo skupaj z mletim mesom v skledo. Dodamo šalotko, peteršilj, pomarančno lupino, začimbno mešanico in 1 žličko soli. Temeljito pregnetemo in iz mase oblikujemo enako velike polpete (12 kom). Vsak polpet ovijemo z rezino slanine.
Bučna semena opečemo v ponvi brez maščobe in ohladimo. Rdečo peso olupimo in narežemo na julien trakove. Motovilec očistimo, umijemo in dobro odcedimo. Jabolko razrežemo na četrtine, izrežemo peške in jih prečno narežemo na trakove.
V veliki ponvi segrejemo 20 g masla in 2 žlici repičnega olja, dodamo gobe in jih pražimo 1 minuto na močni temperaturi. Solimo in popramo ter jih s penavko poberemo iz ponve na krožnik.
V ponvi segrejemo preostalo maslo in preostalo repično olje ter pečemo polpete na vsaki strani 2 minuti. V ponev stresemo pečene gobe, dodamo timijan in rožmarin ter jo postavimo za 18 minut na spodnjo rešetko v pečico, kjer se že peče krompirjev gratin.
Kis, oljčno olje, 4 žlice vode, gorčico, sol in poper zmešamo ter prelijemo preko motovilca. Dodamo narezano rdečo peso in jabolko ter vse previdno premešamo. Potresemo s praženimi bučnimi semeni. Polpete postrežemo s krompirjevim gratinom in motovilcem v solati.
- Za nadaljevanje postopka si oglejte še