Sestavine

  • 500 g divjačinskega mletega mesa (divji prašič)
  • 1 stara žemlja
  • 1 žlička koriandrovih semen
  • 4 pimentova zrna
  • 8 poprovih zrn
  • 160 g šalotke
  • 90 g masla
  • 2 žlici sesekljanega peteršilja
  • 1 žlička nastrgane pomarančne lupine
  • sol, poper
  • 6 žlic repičnega olja
  • 200 g majhnih kraljevih ostrigarjev
  • 12 rezin dimljene slanine
  • 2 vejici rožmarina
  • 8 vejic timijana 150 g motovilca
  • 200 g majhne rdeče pese
  • 2 žlici bučnih semen
  • 1 kiselkasto jabolko (Boskop)
  • 6 žlic jabolčnega kisa
  • 6 žlic oljčnega olja
  • 1 žlička gorčice

Uvod

Doma je ponavadi več stvari na enem krožniku, v gostilni pa na več krožnikih. Logično, doma imamo manj časa, rok, znanja, možnosti, zato je prav, da je doma bolj preprosto, v gostilni pa je prav, da smo bolj zahtevni.

Obstaja pa še tretja možnost, še posebej, če so gostilne zaprte in moramo hočeš-nočeš sami poskrbeti zase. Takrat je po domače na enem krožniku, toda po gostilniško iz več posod in večkrat … Ste za?

Vsaka od teh treh jedi je lahko samostojna, oziroma v glavni vlogi. Zakaj pa ne bi bil spremljava motovilcu s surovo rdečo peso in jabolkom ocvrti ali topljeni sir? Kako vam je všeč žlahtna ideja o oblanju tartufov na krompirjev gratin, ki s takšno spremljavo potrebuje le še kozarec barbere? In kaj boste ponudili ob divjačinskih polpetih z ostrigarji, ko boste končno lahko povabili prijatelje brez mask?

Toda tokrat vseeno sledite receptu in naredite vse tri jedi za - en krožnik. Prvič je le prvič....

  • Kategorija: Jesen, Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
  • Priporočeno vino: Barbera d’Asti, 2006, Il Mongeto
 
Postopek
1

Žemljo narežemo na kocke in v majhni skledi prelijemo s toplo vodo. Koriandrova semena, piment in poper drobno stolčemo v možnarju. Olupljeno šalotko drobno sesekljamo. V ponvi segrejemo 40 g masla in narezano šalotko zlato rjavo opražimo. Pustimo ohladiti.

2

Namočeno žemljo dobro ožamemo in jo stresemo skupaj z mletim mesom v skledo. Dodamo šalotko, peteršilj, pomarančno lupino, začimbno mešanico in 1 žličko soli. Temeljito pregnetemo in iz mase oblikujemo enako velike polpete (12 kom). Vsak polpet ovijemo z rezino slanine.

3

Bučna semena opečemo v ponvi brez maščobe in ohladimo. Rdečo peso olupimo in narežemo na julien trakove. Motovilec očistimo, umijemo in dobro odcedimo. Jabolko razrežemo na četrtine, izrežemo peške in jih prečno narežemo na trakove.

4

V veliki ponvi segrejemo 20 g masla in 2 žlici repičnega olja, dodamo gobe in jih pražimo 1 minuto na močni temperaturi. Solimo in popramo ter jih s penavko poberemo iz ponve na krožnik.

5

V ponvi segrejemo preostalo maslo in preostalo repično olje ter pečemo polpete na vsaki strani 2 minuti. V ponev stresemo pečene gobe, dodamo timijan in rožmarin ter jo postavimo za 18 minut na spodnjo rešetko v pečico, kjer se že peče krompirjev gratin.

6

Kis, oljčno olje, 4 žlice vode, gorčico, sol in poper zmešamo ter prelijemo preko motovilca. Dodamo narezano rdečo peso in jabolko ter vse previdno premešamo. Potresemo s praženimi bučnimi semeni. Polpete postrežemo s krompirjevim gratinom in motovilcem v solati.

Oceni