Domači bleki z račjim ragujem
Sestavine
- 2 račji bedri
- sol, sveže mleti črni poper
- 2 žlici oljčnega olja
- 2 majhna stroka česna
- 150 g soffritto zelenjave
- 3 žlice paradižnikove mezge
- 500 ml kokošje juhe
- 6 žajbljevih listov
- 150 ml paradižnikove omake
- 1 žlica masla
- 2 žlici narezanega drobnjaka
- sveže naribani parmezan
- 400 g svežih testenin

Uvod
- Kategorija: Jesen
- Količina: 4 osebe
- Zahtevnost: Srednje
- Čas priprave: 2 uri
- Priporočeno vino: Modra frankinja 2011, Jelenič
Račji bedri prerežemo na polovico, odstranimo kožo in maščobo ter solimo in popramo. Olupljeni česen narežemo na tanke rezine.
V litoželezni posodi ali globoki ponvi segrejemo rahlo segrejemo olje, dodamo česen in ga pražimo na majhni temperaturi 2 minuti. Vmešamo soffritto zelenjavo in kuhamo 1 minuto.
- Za nadaljevanje postopka si oglejte še
Zelenjavo potisnemo na rob in v praznem prostoru na hitro opražimo paradižnikovo mezgo. Dolijemo vino in juho, premešamo in v posodo naložimo še kose račjih beder in žajbelj. Pokrijemo in pustimo kuhati na majhni tempetaruti 1 uro 30 minut. Med kuhanjem meso nekajkrat obrnemo.
Račja bedra poberemo iz omake in odstranimo meso od kosti. Natrgamo ga s pomočjo dveh vilic in stresemo nazaj v omako ter zavremo. Kuhamo 7 minut, nato vmešamo paradižnikovo omako in maslo.
Testenine (domače ali kupljene bleke) skuhamo al dente v slani vodi. Kuhane testenine odcedimo in pri tem shranimo 100 ml tekočine od kuhanja.
V omako zamešamo kuhane testenine in drobnjak ter po potrebi dolijemo malo vode od kuhanja. Po želji zraven ponudimo sveže naribani parmezan.