Dvojna čokolada in rabarbara
Sestavine
- 450 ml sladke smetane
- 40 g sladkorja
- 1 bio limona
- 4 rumenjaki
- 170 g bele čokolade
- 1 žlica naribanega ingverja
- 75 g temne čokolade
- 75 g mlečne čokolade
- 300 g rabarbare
- 3 žlice rjavega sladkorja
- 100 ml pomarančnega soka
- 1 žlica grenadine sirupa
- 1 žlička jedilnega škroba
Uvod
Igra barv in okusov. Beli mousse je osvežen z limonovim sokom, temni pa z ingverjem. Kot jing in jang, belo in črno, sladko in kislo, pikantno in maščobno. In da se nasprotja ne bi preveč kregala, poskrbi rabarbara, ki ima v sebi vse to, kar druge deli, njo in njih z njo pa druži.
Če kozarec med hlajenjem postavite še poševno (pomagajte si z embalažo za jajca!), da barvna usklajenost ne bo dolgočasno navpična, temveč počez in poševno, se bodo v šolo okusov vključile tudi oči, rezultat pa bo žmohten – nadokusen!
- Kategorija: Pomlad
- Količina: 8 oseb
- Zahtevnost: Srednje
- Čas priprave: 1 ura (+ čas za hlajenje)
Za beli mousse stepemo 250 ml sladke smetane in jo do uporabe shranimo v hladilniku. 20 g sladkorja, nastrgano limonino lupinico in 2 žlici limonovega soka zavremo in pustimo ohladiti. Dva rumenjaka stepemo, skozi cedilo dolijemo limonov sirup in stepamo do kremaste pene. Belo čokolado raztopimo v kozici nad soparo in jo vmešamo v jajčno maso. Na koncu previdno vmešamo še stepeno smetano, s kremo napolnimo kozarce ter jih postavimo v hladilnik za najmanj 1 uro.
Za temni mousse zavremo 20 g sladkorja, 2 žlici vode in ingver ter pustimo ohladiti. Preostala rumenjaka stepemo, dolijemo precejeni ingverjev sirup in stepamo do kremaste pene. Obe čokoladi skupaj raztopimo nad soparo in zamešamo v jajčno kremo. Prestalo smetano trdo stepemo in previdno zamešamo v čokoladno kremo. Temno čokoladno kremo naložimo na belo v kozarcih in postavimo na hladno za najmanj 2 uri.
Rabarbaro očistimo in narežemo na 1 cm velike kose. V kozici zavremo rjavi sladkor in pomarančni sok ter kuhamo do karamele, dodamo narezano rabarbaro in grenadine sirup ter med stalnim mešanjem kuhamo nekaj minut (pazimo, da se rabarbara ne razkuha). V skodelici gladko razmešamo jedilni škrob in žlico mrzle vode ter s tem zgostimo rabarbaro. Pustimo jo ohladiti.
Pred serviranjem vsak kozarček okrasimo s kuhano rabarbaro, preostanek kompota pa ponudimo posebej v skodelici.