Sestavine

  • 1 veliko korenje
  • 1 steblo zelene
  • 1 majhna čebula
  • 3 žlice oljčnega olja
  • 1 vejica žajblja
  • 1 vejica rožmarina
  • 2 stroka česna
  • 250 g toskanega ohrovta
  • sol, poper
  • 500 ml zelenjavne jušne osnove
  • 40 g koruznega zdroba (polente)
  • 1 majhna konzerva rjavega fižola (Borlotti)
  • 1 žlička limonovega soka
  • parmezan v kosu
  • oljčno olje

Uvod

Ko se dobro založimo z zelenjavo, smo pred izzivom: vsaka potrebuje svoj recept, svoje spremljevalce, svoj dan in svoje goste. resda je z enim obiskom tržnice izpolnjen cel tedenski jedilnik, a vse to je potrebno še skuhati in rešiti vse zgornje izzive. Ste pripravljeni? Če ne, skuhajte iz vsega gosto čorbo. Nič hudega, če kaj ostane, saj je takšna čorba dobra vsak dan, ves teden.

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
 
Postopek
1

Zelenjavo, čebulo in česen narežemo na drobne kocke. V litoželezni posodi segrejemo olje, dodamo korenje, čebulo in zeleno ter dušimo na majhni vročini 10 minut.

2

Rožmarin in žajbelj drobno sesekljamo. Ohrovtovim listom odstranimo trda stebla in liste narežemo na trakove. V dušeno zelenjavo zamešamo česen in zelišča ter kuhamo še 1 minuto. Dodamo ohrovt in kuhamo 5 do 7 minut, da listi upadejo.

3

Začinimo s soljo in sveže mletim poprom, dolijemo juho in kuhamo na majhni vročini 10 minut. V zelenjavo zamešamo koruzni zdrob in pustimo rahlo vreti 20 minut. Če je jed pregosta, dolijemo še malo juhe.

4

Fižol stresemo na cedilo in ga oplaknemo pod mrzlo vodo. Nekaj minut pred koncem kuhanja v juho zamešamo fižol in limonov sok. Enolončnico naložimo v krožnike, potresemo s parmezanom in pokapljamo z oljčnim oljem.

Oceni