Figova tortica s karamelnim kokosom
Sestavine
- 2 jabolka Granny Smith
- 200 g posušenih fig
- 1 žlička natrona
- 200 g moke
- 2 žlički pecilnega praška
- 1/4 žličke soli
- 200 g mehkega masla
- 150 g sladkorja
- 1 jajce
- 1 žlička vanilijeve arome
- 95 g rjavega sladkorja
- 60 g sladke smetane
- 100 g kokosovega čipsa
- maslo za modelčke
Uvod
- Kategorija: Pomlad, Zima
- Količina: 8 oseb
- Zahtevnost: Srednje
- Čas priprave: 1 ura 20 minut
- Priporočeno vino: Graham's Porto, late bottled vintage 2011
Jabolki olupimo, izrežemo peške in narežemo na majhne kocke (približno 200 g narezanih jabolk). Figam odstranimo trdi pecelj in jih grobo sesekljamo. V lonec damo jabolka, fige, natron in 250 ml vode ter zavremo. Na majhni temperaturi kuhamo 7 minut oz. da fige rahlo razpadejo. Maso ohladimo.
Pečico segrejemo na 200 stopinj in pekač pokrijemo s peki papirjem. Kovinske obroče s premerom 6 cm in višino 4 cm namastimo in naložimo na pekač. Iz peki papirja izrežemo 8 trakov, ki naj bodo 3 cm širši kot je višina obroča ter z njimi znotraj oblečemo obroče. Namesto kovinskih modelov pa lahko uporabimo tudi pekač za pečenje muffinov.
Moko, pecilni prašek in sol presejemo. 125 g masla in 150 g sladkorja stepamo z mešalnikom 3 minute, dodamo jajce in vanilijevo aromo ter zmanjšamo hitrost mešalnika. Med stalnim mešanjme izmenično dodajamo figovo maso in moko.
S testom napolnimo pripravljene modele in pekač postavimo v sredino pečice za 25 do 30 minut. Test lahko naredimo z leseno palčko, katero zabodemo v sredino tortice in če je čista, je pecivo pečeno.
Medtem v manjšem loncu na majhni temperaturi segrevamo 75 g masla, jravi sladkor, smetano, kokosov čips in ščepec sladkorja toliko časa, da se vse poveže v gladko maso.
Na vsako pečeno tortico damo žlico in pol kokosove mase ter postavimo nazaj v pečico na spodnjo rešetko za 12 minut. Pečene tortice pustimo ohladiti v modelčkih in šele nato odstranimo peki papir. Ponudimo jih s kumkvatovim ragujem.
- Za nadaljevanje postopka si oglejte še