Fregola z artičoko in panceto
Sestavine
- 100 g bele čebule
- 30 g sušenih paradižnikov (brez olja)
- 1 strok česna
- 50 g pancete
- 1 limona
- 3 velike artičoke
- 6 žlici oljčnega olja
- 200 fregole
- 100 ml suhega vermuta
- 5 kock zmrznjenega zelenjavnega demi-glaceja
- sol, kajenski poper
- 2 žlici sesekljanega peteršilja
- 2 žlici naribanega parmezabna
- 100 g mocarele
- 3 žlice ocvte čebule
Uvod
- Kategorija: Pomlad, Zima
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 568 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura 15 minut
- Priporočeno vino: Jakot 2013, Ščurek
Paradižnike stresemo v vrelo vodo, pustimo kuhati 5 minut in jih na cedilu oplaknemo z mrzlo vodo. Olupljeno čebulo in česen drobno sesekljamo. Paradižnike narežemo na tanke trakove, panceto pa na 3 cm velike kose.
V skodelo nalijemo 1 l vode in sok limone. Artičoke očistimo (odrežemo zgornjo tretjino in odstranimo vse olesenele liste), prerežemo na polovico in izrežemo seno. Nato vsako polovico narežemo na 4 do 5 kosov in jih takoj položimo v limonino vodo.
V široki ponvi segrejemo 4 žlice olja, dodamo česen in čebulo ter pražimo na srednji temperaturi 1 minuto. Dodamo še panceto in pražimo dalje 3 minute. V ponev stresemo fregolo, jo malce opražimo in zalijemo z vermutom. Zavremo, malo pokuhamo in dolijemo 800 ml vode ter dodamo zmrznjene kocke demi-glaceja.
- Za nadaljevanje postopka si oglejte še
Fregolo kuhamo pokrito na srednji temperaturi 10 minut. Artičoke odcedimo in zamešamo v fregolo. Dušimo dalje še 12 do 15 minut.
Mocarelo narežemo na majhne kocke. V kuhano fregolo zamešamo parmezan, mocarelo in peteršilj Začinimo s soljo in kajenskim poprom. V ogrete krožnike naložimo fregolo z artičokami in potresemo z ocvrto čebulo.