Sestavine

  • 25 g posušenih jurčkov
  • šopek jušne zelenjave
  • 150 g šampinjonov
  • 2 žlici masla
  • 100 ml suhega šerija
  • 1 l piščančjega fonda

Uvod

Gobova juha je slovenska narodna jed. Vsaj tako (nam) je pomembna kot goveja juha. Zaradi gobove juhe plenimo gozdove zazrti v tla, zaradi gobove juhe polnimo zamrzovalnike, zaradi gobove juhe imamo radi domače gostilne, zaradi gobove juhe so jurčki že dražji od mesa. Toda, priznajmo, gobova juha je res dobra le takrat, ko so v njej sveže gobe! Kaj pa (naj) jemo, ko ni gobja sezona?

Gobov bouillon je gobova esenca, njihov umami in tisti gobji nadokus, ki priskoči na pomoč v ”kriznih” časih. To pa je vedno takrat, ko je gobja sezona slaba … Ker smo od gobove juhe (že) odvisni, nam gobov bouillon pomaga, dokler spet ne pade dovolj dežja in je spet primerno toplo.

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 6 oseb
  • Hranilna vrednost: 170 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 15 minut
 
Postopek
1

Posušene jurčke prelijemo s 300 ml vroče vode in pustimo stati 15 minut. Medtem šampinjone in jušno zelenjavo (kos zelene, dva korenja, majhen por) očistimo in narežemo na majhne kocke.

2

V loncu segrejemo maslo, dodamo narezano zelenjavo, ožete namočene jurčke in narezane šampinjone ter pražimo na majhni vročini 10 minut.

3

Dolijemo šeri, rahlo pokuhamo in dolijemo še piščančji fond. Zavremo in odkrito kuhamo na majhni vročini 40 minut. Nato juho precedimo skozi gosto cedilo in po potrebi dosolimo. Odlična jušna zakuha so fagottini polnjeni s parmezanovo kremo z rumenjaki.

Oceni