Sestavine

  • 500 g zelenjavnega raguja
  • 200 g gob (kraljevi ostrigarji, rjavi šampinjoni)
  • 100 ml sladke smetane
  • 3 žlice oljčnega olja
  • 8 listov lazanje
  • 60 g naribanega parmezana
  • 60 g naribanega ovčjega sira pecorino
  • 120 g dimljene mocarele (Scamorza)
  • 1 žlica sesekljanega peteršilja
  • 1 žlica svežijh origanovi lističev
  • 2 žlici sladke smetane
  • sol, poper

Uvod

Tako kot je bolonjeze le eden, je tudi prava lazanja le z mesnim (bolonjskim) ragujem in bešamelom. Zato to, pravzaprav, ni lazanja, temveč je pastičo. Ker pa je pravi italijanski pasticcio pri nas premalo znan, saj vsi vse testenine, ki jih zlagajo v plasti, ne glede na nadev in omako, imenujejo lazanja, se temu podredi tudi Šola okusov. Pomembno je, da ta recept preizkusite, ne glede na to, kako se imenuje. To bo, namreč, ljubezen na prvi grižljaj! Zakaj? Zato, ker je takšen pastičo boljši od lazanje! Zakaj? Zato, ker je brez obeh glavnih značilnosti lazanje - mesnega raguja in bešamelne omake.

Sicer pa to že veste. Saj ste zelenjavnega raguja iz pečice naredili toliko, da je bil najprej za ”bolonjeze” s širokimi rezanci, zdaj pa bo še (odmrznjen) za pastičo....

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 200 stopinj (z ventilatorjem). Zelenjavni ragu in 100 ml sladke smetane zmešamo in rahlo segrejemo. Gobe narežemo na rezine. V veliki ponvi segrejemo 2 žlici olja in na močni vročini pražimo gobe nekaj minut. Solimo in popramo.

2

Dimljeno mocarelo narežemo na tanke rezine. Parmezan, pekorino, origano in peteršilj zmešamo v majhni skledi. V ognjevarni keramični pekač (20 x 20 cm) na dno porazdelimo petino raguja, potresemo s petino sira in pokrijemo z dvema listoma lazanje.

3

Na lista porazdelimo drugo petino raguja, potresemo s sirom, polovico pečenih gob in polovico dimljenega sira. Pokrijemo z dvema listoma lazanje in postopek še enkrat ponovimo z enakimi sestavinami kot zgoraj. Nato nadaljujemo samo še z ragujem in sirom.

4

Zadnja plast je zelenjavni ragu, na vrhu pa je sir. Pokapljamo s smetano in preostalim oljem, pokrijemo z alu folijo in postavimo v sredino pečice za 15 minut. Nato folijo odstranimo in pečemo še 12 do 15 minut. Pečeno lazanjo pustimo počivati 5 minut in jo šele nato narežemo na kose.

Oceni