Goveja rebra v vinski omaki
Sestavine
- 2 kg kratkih govejih reber
- 3 žlice repičnega olja
- sol poper
- 3 srednje velike čebule
- 200 g korenja
- 2 stebla zelene
- 3 žlice moke
- 1 žlica paradižnikove mezge
- 750 ml rdečega vina (npr. cabernet sauvignon)
- 8 vejic timijana
- 4 vejice origana
- 2 vejici rožmarina
- 2 lovorova lista
- 1 glava česna
- 1 l goveje jušne osnove
- 500 g brstičnega ohrovta
- 4 žlice oljčnega olja
- parmezan v kosu
Uvod
- Kategorija: Zima
- Količina: 6 oseb
- Zahtevnost: Srednje
- Čas priprave: 4 ure
- Priporočeno vino: Stari d'or 2009, Uroš Rojac
Goveja rebra prečno narežemo na 7 cm velike kose ter jih začinimo s soljo in sveže mletim poprom. Pečico segrejemo na 175 stopinj. Olupljeno čebulo drobno sesekljamo, korenje narežemo na majhne kocke, zeleno pa na tanke rezine. Česen prečno prerežemo na polovico.
V velikem litoželeznem loncu segrejemo repično olje in meso v dveh porcijah pečemo na srednji vročini 6 do 8 minut. Pečena rebra naložimo na velik krožnik. Iz posode odlijemo odvečno maščobo, v njej pustimo 3 žlice.
V lonec stresemo čebulo, korenje in zeleno ter pražimo na srednji vročini 5 minut. Vmešamo moko in paradižnikovo mezgo, pražimo 2 minuti in zalijem z vinom. V lonec stresemo še pečena rebra s tekočino vred, zavremo in kuhamo na srednji vročini 20 minut.
Dodamo vsa zelišča in česen, dolijemo juho, zavremo, pokrijemo in posodo prestavimo v pečico za 2 uri 30 minut. Pečena rebra poberemo iz lonca in shranimo na toplem. Omako precedimo v majhen lonec, z žlico poberemo odvečno maščobo s površine in omako zavremo. Če se nam zdi, da je omaka preredka, jo lahko zgostimo z malce jedilnega škroba.
Brstični ohrovt očistimo, stresemo v vrelo slano vodo in kuhamo 5 do 7 minut (odvisno od velikosti ohrovta). Kuhani ohrovt stresemo na cedilo, prelijemo z mrzlo vodo in dobro odcedimo. Zmešamo preliv iz oljčnega olja, soli in sveže mletega popra, dodamo ohlajeni brstični ohrovt in premešamo. Pred serivranjem ga potresemo z nahbljanim parmezanbom.
Goveja rebra postrežemo z vinsko omako, brstičnim ohrovtom in prilogo po želji. To so lahko soparjeni cmoki, kremast krompirjev pire ali rimski njoki.
- Za nadaljevanje postopka si oglejte še