Sestavine

  • 2 kg kratkih govejih reber
  • 3 žlice repičnega olja
  • sol poper
  • 3 srednje velike čebule
  • 200 g korenja
  • 2 stebla zelene
  • 3 žlice moke
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • 750 ml rdečega vina (npr. cabernet sauvignon)
  • 8 vejic timijana
  • 4 vejice origana
  • 2 vejici rožmarina
  • 2 lovorova lista
  • 1 glava česna
  • 1 l goveje jušne osnove
  • 500 g brstičnega ohrovta
  • 4 žlice oljčnega olja
  • parmezan v kosu

Uvod

Ko bo konec te koronske norije in se bomo spet lahko družili ter objemali, bomo povabili prijatelje, ki so preživeli, niso znoreli in se nismo skregali, da proslavimo kot se spodobi. Torej ne z reaktivci in hvalisanji, temveč z veseljem, da je za nami, in optimizmom, da je še toliko pred nami. In ko bomo postali lačni od sreče in žejni od sproščenosti, bomo iz pečice vzeli tisti največji litoželezni lonec, v katerem so tako dolgo in tako počasi kuhljala in brbotala goveja rebra, da so že padla s kosti in je nož zanje že odveč. Takrat bo polnih ust pravšen čas, da nazdravimo z vinom, ki je naredilo to fino omako!

P.s. Priloga je poljubna, a ker gre za posebno slavje, se velja potruditi. Mi smo se s soparjenimi cmoki hom bao, ki smo jih napolnili z gobami in radičem. Če bi bili brez nadeva, bi bili gluhi štruklji.

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 6 oseb
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 4 ure
  • Priporočeno vino: Stari d'or 2009, Uroš Rojac
 
Postopek
1

Goveja rebra prečno narežemo na 7 cm velike kose ter jih začinimo s soljo in sveže mletim poprom. Pečico segrejemo na 175 stopinj. Olupljeno čebulo drobno sesekljamo, korenje narežemo na majhne kocke, zeleno pa na tanke rezine. Česen prečno prerežemo na polovico.

2

V velikem litoželeznem loncu segrejemo repično olje in meso v dveh porcijah pečemo na srednji vročini 6 do 8 minut. Pečena rebra naložimo na velik krožnik. Iz posode odlijemo odvečno maščobo, v njej pustimo 3 žlice.

3

V lonec stresemo čebulo, korenje in zeleno ter pražimo na srednji vročini 5 minut. Vmešamo moko in paradižnikovo mezgo, pražimo 2 minuti in zalijem z vinom. V lonec stresemo še pečena rebra s tekočino vred, zavremo in kuhamo na srednji vročini 20 minut.

4

Dodamo vsa zelišča in česen, dolijemo juho, zavremo, pokrijemo in posodo prestavimo v pečico za 2 uri 30 minut. Pečena rebra poberemo iz lonca in shranimo na toplem. Omako precedimo v majhen lonec, z žlico poberemo odvečno maščobo s površine in omako zavremo. Če se nam zdi, da je omaka preredka, jo lahko zgostimo z malce jedilnega škroba.

5

Brstični ohrovt očistimo, stresemo v vrelo slano vodo in kuhamo 5 do 7 minut (odvisno od velikosti ohrovta). Kuhani ohrovt stresemo na cedilo, prelijemo z mrzlo vodo in dobro odcedimo. Zmešamo preliv iz oljčnega olja, soli in sveže mletega popra, dodamo ohlajeni brstični ohrovt in premešamo. Pred serivranjem ga potresemo z nahbljanim parmezanbom.

6

Goveja rebra postrežemo z vinsko omako, brstičnim ohrovtom in prilogo po želji. To so lahko soparjeni cmoki, kremast krompirjev pire ali rimski njoki.

Oceni
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars (No Ratings Yet)