Sestavine

  • 800 g govejega fileja (pljučni del)
  • 2 žlici narezanega drobnjaka
  • 2 žlici pehtranovih lističev
  • 2 žlici sesekljanega peteršilja
  • črni poper
  • 2 žlici arašidovega olja
  • 4 žlice masla
  • 4 žlice juhe
  • sol

Uvod

Če je pljučna, je praznik … Takrat se vse vrti okrog tega najbolj čislanega kosa mesa, ki pa je slaven bolj zaradi cene kot pa okusa. Ker pa v Šoli okusov nadokusa ne sodimo po ne-trdoti, ne-maščobi in ne-grizenju, imamo raje druge, bolj zahtevne, manj slavne in temu primerno cenejše kose mesa. Toda, če je praznik …

Od vsake pljučne in vsakega praznika pa vedno kar nekaj ostane. Toda, ker so bili na zadnjem slavju turnedoji, je do naslednjega predolgo, da bi v zamrzovalniku čakali na Chateaubrianda.

Zato, čeprav ni praznik, je file lahko, toda ne v glavni vlogi! V vsakodnevni prehrani meso nasploh ne sme biti v ospredju. Zato smo tokrat pljučno sicer spekli, a le zaradi buče. Mimogrede pa Vi dobite še koristen nasvet, kako boste naslednjič za praznik pljučno spekli drugače, pravzaprav ”nazaj”. A ne zaradi mesa, temveč zaradi - omake!...

  • Kategorija: Jesen
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 20 minut
  • Priporočeno vino: Bio refošk 2016, Gordia
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 120 stopinj (ali 100 stopinj s funkcijo ventilatorja). Velik kos alu folije premažemo z maslom. Pehtran sesekljamo, dodamo peteršilj in drobnjak ter premešamo.

2

Goveji file osušimo, potresemo s sveže mletim poprom in ga povaljamo v zeliščih, pri tem jih s prsti vtremo v meso. File tesno zavijemo v folijo in na pekaču postavimo v sredino pečice za 1 uro.

3

Nato folijo razpremo, z nožem odstranimo zelišča z mesa in jih skupaj s tekočino od pečenja shranimo v foliji. V ponvi segrejemo olje, vanj položimo meso ter ga pečemo na močni temperaturi z vseh strani 8 minut. Nato ga vzamemo iz ponve in pokritega pustimo počivati 5 minut.

4

V ponev stresemo zelišča s tekočino od pečenja, dodamo juho ali vodo ter zavremo. Ponev odstavimo s štedilnika in v omako zamešamo preostalo maslo, po potrebi začinimo s soljo in poprom. Meso narežemo na debelejše kose in ga na krožniku prelijemo z malo omake. Preostalo omako serviramo posebej. Odlična priloga je pečena buča z orehi in timijanom.

Oceni