Goveji file z zelišči
Sestavine
- 800 g govejega fileja (pljučni del)
- 2 žlici narezanega drobnjaka
- 2 žlici pehtranovih lističev
- 2 žlici sesekljanega peteršilja
- črni poper
- 2 žlici arašidovega olja
- 4 žlice masla
- 4 žlice juhe
- sol
Uvod
- Kategorija: Jesen
- Količina: 4 osebe
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura 20 minut
- Priporočeno vino: Bio refošk 2016, Gordia
Pečico segrejemo na 120 stopinj (ali 100 stopinj s funkcijo ventilatorja). Velik kos alu folije premažemo z maslom. Pehtran sesekljamo, dodamo peteršilj in drobnjak ter premešamo.
Goveji file osušimo, potresemo s sveže mletim poprom in ga povaljamo v zeliščih, pri tem jih s prsti vtremo v meso. File tesno zavijemo v folijo in na pekaču postavimo v sredino pečice za 1 uro.
Nato folijo razpremo, z nožem odstranimo zelišča z mesa in jih skupaj s tekočino od pečenja shranimo v foliji. V ponvi segrejemo olje, vanj položimo meso ter ga pečemo na močni temperaturi z vseh strani 8 minut. Nato ga vzamemo iz ponve in pokritega pustimo počivati 5 minut.
V ponev stresemo zelišča s tekočino od pečenja, dodamo juho ali vodo ter zavremo. Ponev odstavimo s štedilnika in v omako zamešamo preostalo maslo, po potrebi začinimo s soljo in poprom. Meso narežemo na debelejše kose in ga na krožniku prelijemo z malo omake. Preostalo omako serviramo posebej. Odlična priloga je pečena buča z orehi in timijanom.
- Za nadaljevanje postopka si oglejte še