Sestavine

  • 2 rumeni čebuli
  • 3 stroki česna
  • 30 g ghee masla
  • 1 kg marmorirane govedine (bočnik ali pleče)
  • 25 g mlete rdeče paprike
  • 2 žlici paradižnikove mezge
  • 100 ml rdečega vina
  • 500 ml krepke goveje juhe
  • 50 ml rdečega vinskega kisa
  • 2 lovorova lista
  • 400 g muškatne buče
  • 300 g buče maslenke
  • 1 žlička timijanovih lističev
  • 1/4 žličke čilijevih kosmičev
  • 1 žlička rjavega sladkorja
  • 4 žlice aromatiziranega kisa (oreh, malina...)
  • 3 žlice oljčnega olja

Uvod

On zanjo:
”Samo en kozarec!” Je slišal prav? Pa ravno zdaj, ko si je hotel dotočiti. Saj se ta modra frankinja tako lepo prilega temu golažu … Najprej je rekla, da nima časa, naj on kar nekaj skuha. Zato je pogledal v zamrzovalnik in našel le govedino za golaž. Pa se je začudila: ”Golaž?” In ji je ugodil, saj ne bo navaden, saj ga bom malo izboljšal, z bučo, kisom, pečico … ”A vseeno bo le golaž. Zato naredi še nekaj za zraven, da ne bo le s kruhom.” Torej je naredil krompirjeve cmočke, ki jih je sploščil, da so spominjali na velike njoke, in jih še gratiniral. Zdaj pa mu ne pusti dotočiti …

”Cmočki so odlični. Napiši recept, da jih bom lahko uporabila še kje drugje.” Je bila to pohvala ali navodilo? Zato je vprašal: ”Kaj pa golaž?”

”Tako je dober, da bi si ga najraje še enkrat naložila. A zdaj je spet prostor v skrinji, zato ga bom raje zamrznila. Prihodnjič, ko bom jaz na vrsti, a ne bom imela veliko časa, nama ga bom pogrela. Zato pa potrebujem vino, da ga zalijem, ker si naredil pregostega.”

Ona zanj:
A ni le zalila! In zraven ni ponudila le vode … Ko je zalila z vinom in juho, je golažu dodala tudi nekaj pekočine in ”zato je potreboval še kislino, torej nisem ponovila le tvojega kislega zelja z bučnim oljem, temveč sem bučo marinirala z začimbami in orehovim kisom”.

V kozarca je nalila Staro brajdo in mu nazdravila: ”Čestitam, dober golaž si skuhal. Sama sem mu le nekaj malega dodala.”

Šola okusov:

Nobena jed ni končana, vsaka se lahko še boljše skuha.
Z vinom lahko varčujete, s kislino, ki jo dodate dolgo dušenemu mesu, pa ne smete.
Ona zanj je spet zmagala, a zato on zanjo ne bo obupal.
...

  • Kategorija: Jesen, On zanjo, Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura (+ 3 ure za dušenje)
  • Priporočeno vino: Stara brajda 2011, Ščurek
 
Postopek
1

Olupljeno čebulo in česen je drobno sesekljal. V litoželezni posodi (ali širokem loncu) je segrel ghee maslo, vanj stresel čebulo in česen ter med mešanjem pražil na srednji temperaturi 12 minut do zlatorjave barve.

2

Medtem je meso obrisal do suhega in ga narezanl na 4 cm velike kocke. Pečico je segrel na 175 stopinj. V skodeli je zmešal juho, kis, vino, mleto papriko in paradižnikovo mezgo.

3

Dušeno čebulo je prelil z juho z vinom, dodal narezano meso in lovorove liste ter zavrel. Posodo je pokril in postavil na dno pečice za 2 uri.

4

Bučo maslenko je olupil, odstranil peške in nahobljal na tanke trakove. Kis, olje, čili, sladkor in timijan je zmešal v marinado in prelil preko narezane buče. Vse skupaj je rahlo premešal in pustil stati 1 uro.

5

Muškatno bučo je olupil, odstranil peške in jo narezal na 2 cm velike kocke. Po dveh urah dušenja je narezano bučo zamešal v golaž in pokrito posodo postavil nazaj v pečico za 30 minut.

6

Pred serviranjem je golaž potresel s peteršiljem in zraven ponudil gratinirane krompirjeve cmoke ter marinirano bučo.

Oceni