Goveji golaž z bučo
Sestavine
- 2 rumeni čebuli
- 3 stroki česna
- 30 g ghee masla
- 1 kg marmorirane govedine (bočnik ali pleče)
- 25 g mlete rdeče paprike
- 2 žlici paradižnikove mezge
- 100 ml rdečega vina
- 500 ml krepke goveje juhe
- 50 ml rdečega vinskega kisa
- 2 lovorova lista
- 400 g muškatne buče
- 300 g buče maslenke
- 1 žlička timijanovih lističev
- 1/4 žličke čilijevih kosmičev
- 1 žlička rjavega sladkorja
- 4 žlice aromatiziranega kisa (oreh, malina...)
- 3 žlice oljčnega olja
Uvod
- Kategorija: Jesen, On zanjo, Zima
- Količina: 4 osebe
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura (+ 3 ure za dušenje)
- Priporočeno vino: Stara brajda 2011, Ščurek
Olupljeno čebulo in česen je drobno sesekljal. V litoželezni posodi (ali širokem loncu) je segrel ghee maslo, vanj stresel čebulo in česen ter med mešanjem pražil na srednji temperaturi 12 minut do zlatorjave barve.
Medtem je meso obrisal do suhega in ga narezanl na 4 cm velike kocke. Pečico je segrel na 175 stopinj. V skodeli je zmešal juho, kis, vino, mleto papriko in paradižnikovo mezgo.
Dušeno čebulo je prelil z juho z vinom, dodal narezano meso in lovorove liste ter zavrel. Posodo je pokril in postavil na dno pečice za 2 uri.
Bučo maslenko je olupil, odstranil peške in nahobljal na tanke trakove. Kis, olje, čili, sladkor in timijan je zmešal v marinado in prelil preko narezane buče. Vse skupaj je rahlo premešal in pustil stati 1 uro.
Muškatno bučo je olupil, odstranil peške in jo narezal na 2 cm velike kocke. Po dveh urah dušenja je narezano bučo zamešal v golaž in pokrito posodo postavil nazaj v pečico za 30 minut.
Pred serviranjem je golaž potresel s peteršiljem in zraven ponudil gratinirane krompirjeve cmoke ter marinirano bučo.
- Za nadaljevanje postopka si oglejte še