Sestavine

  • 500 g mletega govejega mesa
  • 50 g starega kruha
  • 80 g šalotke
  • 40 g masla
  • 1 žlica sesekljanega peteršilja
  • 1 jajce
  • 1 žlička mlete sladke paprike
  • 1 žlička dijon gorčice
  • nastrgana limonina lupina
  • sol črni poper
  • 1 žlička koriandrovih semen
  • 30 g rjavega sladkorja
  • 100 ml jabolčnega kisa
  • 80 ml cassis likerja (črni ribez)
  • 100 ml rdečega portovca
  • 300 g majhne rdeče čebule
  • 1 žlička jedilnega škroba
  • 8 žlic repičnega olja
  • 700 g rumene kolerabe
  • 300 ml zelenjavne jušne osnove
  • 120 ml sladke smetane
  • muškatni orešček
  • majhen šopek peteršilja

Uvod

Hrana ne sme biti dolgočasna, zato se recepti in jedi ne smejo ponavljati, sploh pa ne na vedno enak način. Na primer, zakaj pa ne bi bila rumena koleraba enkrat zelena, ali pa burger ne v kruhu, temveč kruh v burgerju?!
Vseeno pa gre za klasiko. Polpeti iz govejega mesa so v Šoli okusov pač še manjkali. Raje smo jih v sozvočju s prvim odstavkom ves čas spreminjali – rezultati so tukaj. In ker se jih je že toliko nabralo, smo se lotili še osnovnih, pri katerih je vedno enak izziv: kako goveje mleto meso dovolj sočno speči?!
Da rešitvi z namočenim kruhom in dopeko v pečici ne bi očitali ponavljanja, smo polpetom priskrbeli ”novi” omaki. Zato je omaka rumene kolerabe zelena in zato bodo čebulne omake poleti veseli tudi burgerji.

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 15 minut
 
Postopek
1

Kruh v skodeli prelijemo z 200 ml mlačne vode in pustimo stati 10 minut. Olupljeno šalotko drobno sesekljamo. V majhni ponvi segrejemo 20 g masla in šalotko stekleno opražimo.

2

Namočen kruh dobro ožmemo z rokami. V skledo stresemo mleto meso, ožeti kruh, praženo šalotko, sesekljani peteršilj, jajce, mleto papriko in gorčico ter temeljito pregnetemo z rokami. Krepko začinimo s soljo in poprom ter iz mase oblikujemo 12 enako velikih polpetov. Pokrijemo jih s prozorno folijo in do pečenja postavimo v hladilnik.

3

Za rdečo čebulo koriandrova semena fino zdrobimo v možnarju. Zavremo jabolčni kis, liker, portovec, rjavi sladkor in zdrobljeni koriander ter kuhamo na majhni vročini 5 do 7 minut oz. da nam v loncu ostane 100 ml tekočine.

4

Medtem olupimo rdečo čebulo, jo po dolgem prerežemo na polovico in narežemo na 5 mm debele krhlje. Jedilni škrob gladko zmešamo z 2 žlicama mrzle vode, ga zamešamo v prevretek, zavremo da se rahlo zgosti in nato vanj zamešamo narezano čebulo. Kuhamo pokrito na majhni vročini 10 minut.

5

Rumeno kolerabo olupimo, narežemo na 1 cm debele rezine in le-te nato na majhne rombe. V širokem loncu zavremo juho in kolerabo, rahlo solimo in pokrito kuhamo do mehkega na majhni vročini 15 do 18 minut. Peteršilj grobo sesekljamo.

6

Pečico segrejemo na 200 stopinj. V veliki ponvi z ognjevarnim ročajem segrejemo olje, vanj naložimo polpete in jih pražimo 4 minute na vsaki strani. Ponev s polpeti postavimo za 15 minut na spodnjo rešetko v ogreti pečici.

7

Kuhano rumeno kolerabo odcedimo in pri tem shranimo 150 ml tekočine od kuhanja oz. zelenjavni fond. Zavremo smetano, limonovo lupino in zelenjavni fond ter dodamo 100 g kuhane kolerabe, maslo in narezani peteršilj. Vse skupaj prelijemo v ozko visoko posodo in s paličnim mešalnikom zmiksamo v gladko omako.

8

Omako začinimo s soljo, poprom in mletim muškatnim oreščkom. V loncu zmešamo omako in kuhano kolerabo ter previdno segrejemo. Prav tako rahlo segrejemo tudi dušeno rdečo čebulo.

9

Na ogrete krožnike naložimo dva polpeta in kolerabo z omako ter na vsak polpet damo še žličko rdeče čebule. Preostale polpete in čebulo postrežemo posebej.

Oceni
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars (No Ratings Yet)