Sestavine

  • 500 g govedine (goveji steak ali entrecote)
  • 1 večji koromač
  • 2 žlici riževega kisa
  • sol
  • 1 žlička sezamovega olja
  • 300 g edamame v stroku (zamrznjeno, azijska trgovina)
  • 500 g sladkega krompirja
  • olje za cvrenje
  • 3 žlice sezamovih semen
  • 1 žlica medu
  • 100 g masla
  • 2 žlici začimbne mešanice Shichimi Togarashi

Uvod

Ker je od skuše s kabayaki sladko glazuro ostalo še dovolj japonskega začimbnega aromatično-osvežilnega in sladko-pekočega posipa shichimi togarashi, ki ga zlahka naredimo sami, smo komaj čakali, kdaj bomo spet dovolj ”leni”, da se nam bo zahotelo malo hitrega cvrčanja. Hitri goveji zrezki, ki so dovolj tanki in majhni, da potrebujejo le pol minute na vsaki strani, so tista pregreha, ki ji od časa do časa podleže tudi Šola okusov. Pa saj, kot dokazuje recept, se jim ne morejo upreti niti Japonci, ki pa jih nataknejo na lesene palčke, da postanejo ražnjiči, oziroma yakitori.

P.s. Tako kot zrezkom smo podlegli tudi vinski spremljavi: chardonnay selekcija, 2010, Marjan Simčič. Nagrajeni boste, če boste še kje našli kakšno ”pozabljeno” steklenico!

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 580 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut
  • Priporočeno vino: Chardonnay selekcija, 2010, Marjan Simčič
 
Postopek
1

Koromač prerežemo na polovico, izrežemo trdi kocen in polovici nahobljamo na zelo tanke trakove. Rahlo ga solimo, malce pregnetemo in začinimo z žlico riževega kisa. Edamame blanširamo v soljeni vreli vodi 6 minut, ga na cedilu prelijemo z mrzlo vodo in iz strokov izluščimo zrna.

2

Sladki krompir olupimo in narežemo na 1 cm velike kocke. V loncu segrejemo olje za cvrenje, vanj stresemo krompirjeve kocke in jih cvremo 3 minute. Stresemo jih na kuhinjski papir in ohladimo. Sezam opražimo v ponvi brez maščobe.

3

Pečico segrejemo na 100 stopinj. Olje za cvrenje ponovno segrejemo in ohlajeni sladki krompir cvremo na močni vročini 3 minute. Ocvrti krompir odcedimo na kuhinjsken papirju, zmešamo z medom in sezamom ter postavimo v ogreto pečico.

4

V manjši ponvi raztopimo maslo, dodamo začimbno mešanico in edamame zrna ter rahlo segrevamo 1 minuto. Električno ploščo z žar površino močno segrejemo, rahlo premažemo z oljem in na njej na hitro opečemo goveje zrezke.

5

Na ogrete krožnike naložimo pečene ocvrti sladki krompir, edamame in pečene zrezke, jih prelijemo z masleno omako ter v sredino damo še marinrani koromač.

Oceni
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars (No Ratings Yet)