Sestavine

  • 400 g krompirja
  • 1 srednje velika čebula ali 2 šalotki
  • 4 žlice olja
  • 600 g zamrznjenega graha
  • 1800 ml zelenjavne juhe
  • 100 g čemaža
  • 200 g kisle smetane
  • sol, poper
  • 4 žlice panko drobtin z dimljeno šunko

Uvod

Čemaževa juha je boljša od česnove, ker ni tako divja. Hkrati ima barvo, ki privlači. Zdi se, torej, da je samozadostna. A ne za Šolo okusov! Mi hočemo vedno več.

Torej smo jo okrasili s čemaževimi cvetovi, ki so potem tudi malo ”zbodli”, in posipali z dimljeno šunko, da je mehka, žametna juha, okrepljena z grahom, zato smo jo, seveda, skrbno precedili, še hrustljala. Ne potrebuješ nič več za kosilo, le še en krožnik takšne juhe....

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 570 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 40 minut
 
Postopek
1

Krompir olupimo in narežemo na majhne kocke. Čebulo drobno sesekljamo. Čemaževe liste grobo sesekljamo.

2

V loncu segrejemo olje in čebulo stekleno opražimo. Dolijemo juho, zavremo, dodamo grah in kuhamo pokrito na srednji temperaturi 10 do 15 minut. Medtem pripravimo panko drobtine.

3

Juho in čemaž zmiksamo v blenderju. Vmešamo kislo smetano in juho precedimo. Začinimo jo s soljo in sveže mletim poprom. V ogrete krožnike nalijemo juho, potresemo s panko drobtinami, čemaževimi cvetovi in mletim čilijem (Piment d’Espelette).

Oceni