Morska žaba s pršutom v testu
Sestavine
- 1 kg fileja grdobine ali morske žabe
- 3 žlice olja
- 8 rezin pršuta
- 2 zavitka listnatega testa
- 12 listov kislice
- 1 jajce
- sol, sveže mleti poper
- 24 belušev
- 1 žlica sladkorja
- 30 g masla
- 160 g masla
- 4 rumenjaki
- 3 žlice belega vinskega kisa
- sveži drobnjak
- nastrgana lupina bio limone

Uvod
- Kategorija: Poletje, Pomlad
- Količina: 6 oseb
- Hranilna vrednost: 850 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura
- Priporočeno vino: Sivi pinot 2016, Puklavec Family Wines
Morski žabi odstranimo kožo in sredinsko kost, tako da dobimo dva fileja. Začinimo s soljo in poprom. V ponvi segrejemo olje in morsko žabo na močni temperaturi opečemo z vseh strani. Pečico segrejemo na 220 stopinj. Beluše olupimo in odrežemo olesenele dele.
Listnato testo razvaljamo v pravokotnik 30 x 25 cm. Na testo naložimo pršut, nanj kislico in na koncu pečeno morsko žabo. Pri oblaganju pustimo 2 cm široki prosti rob. Robove premažemo z razžvrkljanim jajcem, testo preložimo preko nadeva in zvijemo.
Ob straneh ga dobro stisnemo, premažemo z jajcem in položimo na pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem. Postavimo v sredino pečice za 30 minut. Če testo vmes preveč porjavi, ga pokrijemo z alu folijo.
V velikem loncu segrejemo vodo ter dodamo sol, sladkor in maslo. V vrelo vodo stresemo beluše in kuhamo 5 minut. Nato lonec odstavimo s štedilnika in pustimo stati 10 minut. Maslo počasi segrevamo v majhnem loncu toliko časa, da se sirotka nabere na dnu. Stopljeno maslo nato precedimo.
Za holandsko omako v kovinski posodi razžvrkljamo rumenjake in kis ter jo postavimo na soparo. V vodni kopeli z metlico stepamo rumenjake do kremaste mase. Nato posodo odstavimo s štedilnika in med stalnim stepanjem previdno v majhnem curku dolivamo toplo stopljeno maslo. Stepamo toliko časa, da nastane stabilna krema. Solimo in popramo.
-
Za nadaljevanje postopka si oglejte še
Pečeno morsko žabo narežemo na 3 cm debele rezine. Na ogrete krožnike naložimo morsko žabo v testu in odcejene beluše. Prelijemo jih s holandsko omako in potresemo z narezanim drobnjakom in limonino lupinico.