Sestavine

  • 200 g čebule
  • 500 g čvrstega krompirja
  • 200 g dimljene slanine v kosu
  • 400 g kislega zelja
  • 200 g pastinaka
  • 2 žlički koromačevih semen
  • 1 žlička posušenega majarona
  • 5 lovorovih listov
  • 2 žlici repičnega olja
  • 1 l zelenjavne jušne osnove
  • 100 g kisle smetane
  • 1 žlica narezanega drobnjaka
  • sol, poper
  • kajenski poper

Uvod

Če bi vas kdaj zamikalo, da se kot brodolomec rešite na samotni otok, pazite le na to, da imate v NNNP prtljagi dovolj velik kos slanine. Potem vam reševalci lahko privoščijo nekaj dni brezskrbnega dopusta, saj boste zagotovo dobro jedli. Če imaš slanino, ne potrebuješ mesa.

Za pravi segedinski golaž je potrebno najprej najmanj dve uri dušiti kislo zelje, nato pa še najmanj dve uri svinjsko meso s tem dušenim zeljem. A tudi potem še ni konec, saj je segedin najboljši šele jutri.

Zato vam v Šoli okusov pomagamo v eni uri in že danes. A le, če imate vedno pri roki lep in dovolj velik kos slanine.

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 735 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
 
Postopek
1

Olupljeno čebulo prerežemo na polovico in narežemo na tanke trakove. Krompir in pastinak olupimo ter narežemo na 2 cm velike kocke. Slanino narežemo na 1 cm velike kocke.

2

V loncu segrejemo olje, dodamo čebulo, slanino in koromač ter pražimo na srednji vročini 4 minute. Dodamo majaron, lovor, krompir, slanino in pastinak. Zalijemo z juho, zavremo in kuhamo pokrito na majhni vročini 25 minut.

3

Nato dodamo kislo zelje in kuhamo odkrito še 10 minut. Enolončnico začinimo s poprom in kajenskim poprom ter po potrebi dosolimo. V globoke krožnike naložimo enolončnico in nanjo žlico kisle smetane ter potresemo z drobnjakom.

Oceni