Hobotnica, sladki krompir, brokoli
Sestavine
- 1 kg očiščene hobotnice
- 1/2 gomolja koromača
- 1 majhna čebula
- 5 strokov česna
- 7 žlic oljčnega olja
- 1 žlica koromačevih semen
- 200 ml suhega belega vina
- 1 lovorov list
- 1 žlička poprovih zrn
- 400 g sladkega krompirja
- 300 g brokolija
- sol poper
- 1/2 limone
- 1 limeta
Uvod
- Kategorija: Zima
- Količina: 4 osebe
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura 20 minut
- Priporočeno vino: Malvazija amfora 2013, Uroš Rojac
Hobotnico oplaknemo pod mrzlo vodo in odcedimo. Čebulo in koromač narežemo na tanke rezine. Olupljeni česen rahlo pritisnemo z ročajem noža da poči. V velikem loncu segrejemo 2 žlici olja in pražimo narezani koromač, čebulo in koromačeva semena 2 minuti. Dodamo česen in hobotnico ter kuhamo še 3 minute.
Dolijemo vino, dodamo lovorov list in poprova zrna ter dolijemo toliko vode, da je hobotnica samo pokrita z njo. Zavremo, pokrijemo in kuhamo na majhni vročini 45 do 60 minut, da se lovke zmehčajo (naredimo preizkus z nožem).
Kuhano hobotnico pustimo ohladiti do mlačnega v loncu. Nato jo razrežemo na lovke in vsaki lovki na spodnji strani odstranimo kožo in maščobo ter jo s kuhinjskim papirjem obrišemo do suhega.
Sladki krompir olupimo in narežemo na 1 cm velike kocke. Brokoli razdelimo na večje cvetove in jih nahobljamo na zelo tanke rezine.
V veliki ponvi segrejemo 3 žlice olja, dodamo sladki krompir in ga pražimo na srednji vročini do mehkega. Vmešamo brokoli in začinimo s soljo, poprom in limonovim sokom.
Krake hobotnice premažemo s preostalim oljem in jih z vseh strani opečemo na namiznem žaru ali v žar ponvi. Na koncu jih potresemo s solnim cvetom. Limeto narežemo na krhlje.
Na ogrete krožnike naložimo pečeno zelenjavo in nanjo pečene krake hobotnice. Dodamo narezano limeto in česnov aioli.
- Za nadaljevanje postopka si oglejte še