Sestavine

  • 1 kg očiščene hobotnice
  • 1/2 gomolja koromača
  • 1 majhna čebula
  • 5 strokov česna
  • 7 žlic oljčnega olja
  • 1 žlica koromačevih semen
  • 200 ml suhega belega vina
  • 1 lovorov list
  • 1 žlička poprovih zrn
  • 400 g sladkega krompirja
  • 300 g brokolija
  • sol poper
  • 1/2 limone
  • 1 limeta

Uvod

Pri nas doma smo imeli (to) hobotnico za božič, a ne čakajte zdaj vi nanjo celo leto. Na tak način lahko odslej hobotnico vedno preprosto skuhate do mehkega, nato pa jo tik pred zdajci le še popečete na žaru ali v žar-ponvi. Na hitro popečene kocke sladkega krompirja in le na tanke rezine zrezan surovi brokoli pa za izgovor, da barvno, teksturno in okusno primerno zelenjavno prilogo uporabite še kje drugje, ne potrebujejo vedno le hobotnice. Potrebujejo pa zato, ko so vsi trije, hobotnica, sladki krompir in brokoli, skupaj, pa ne le za božič, česnovo omako! Pravzaprav je aioli tukaj tisti, ki iz mehkobe hobotnice, sladkosti krompirja in svežine brokolija ustvari složnost nadokusa....

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 20 minut
  • Priporočeno vino: Malvazija amfora 2013, Uroš Rojac
 
Postopek
1

Hobotnico oplaknemo pod mrzlo vodo in odcedimo. Čebulo in koromač narežemo na tanke rezine. Olupljeni česen rahlo pritisnemo z ročajem noža da poči. V velikem loncu segrejemo 2 žlici olja in pražimo narezani koromač, čebulo in koromačeva semena 2 minuti. Dodamo česen in hobotnico ter kuhamo še 3 minute.

2

Dolijemo vino, dodamo lovorov list in poprova zrna ter dolijemo toliko vode, da je hobotnica samo pokrita z njo. Zavremo, pokrijemo in kuhamo na majhni vročini 45 do 60 minut, da se lovke zmehčajo (naredimo preizkus z nožem).

3

Kuhano hobotnico pustimo ohladiti do mlačnega v loncu. Nato jo razrežemo na lovke in vsaki lovki na spodnji strani odstranimo kožo in maščobo ter jo s kuhinjskim papirjem obrišemo do suhega.

4

Sladki krompir olupimo in narežemo na 1 cm velike kocke. Brokoli razdelimo na večje cvetove in jih nahobljamo na zelo tanke rezine.

5

V veliki ponvi segrejemo 3 žlice olja, dodamo sladki krompir in ga pražimo na srednji vročini do mehkega. Vmešamo brokoli in začinimo s soljo, poprom in limonovim sokom.

6

Krake hobotnice premažemo s preostalim oljem in jih z vseh strani opečemo na namiznem žaru ali v žar ponvi. Na koncu jih potresemo s solnim cvetom. Limeto narežemo na krhlje.

7

Na ogrete krožnike naložimo pečeno zelenjavo in nanjo pečene krake hobotnice. Dodamo narezano limeto in česnov aioli.

Oceni