Sestavine

  • 250 g testa za pizzo z drožmi
  • 4 srednje velike rdeče čebule
  • 40 g masla s tartufi
  • sol, črni poper
  • 200 g creme fraiche
  • 50 g svežih črnih tartufov
  • 1 žlica masla

Uvod

Pizza je samostojna jed, hrustljavka pa je predjed. Za obe pa lahko uporabimo enako testo, le da ga za hrustljavko tanko razvaljamo, za pizzo pa pazljivo raztegnemo. Pri pizzah smo bolj vajeni paradižnikovih (rdečih) oblog - vendar ne v Šoli okusov! -, pri hrustljavkah pa belih, na osnovi kisle smetane ali maščobno bolj bogate creme fraiche. Toda ravno v tem je čar takšnih družabnih jedi, saj pravzaprav ni pravil. Naredite po svoje, vendar si pomagajte z (našim) nasvetom. Tanko in hrustljavo testo, beli namaz in skromno-bogat nadev....

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 25 minut
  • Priporočeno vino: Pet Nat Rose 2021, Štemberger
 
Postopek
1

Olupljeno čebulo narežemo na tanke kolobarje. V večji ponvi segrejemo maslo s tartufi in pražimo narezano čebulo na srednji vročini 2 do 3 minute. Dušeno čebulo začinimo s soljo in sveže mletim poprom.

2

Sveže tartufe očistimo in polovico drobno narežemo. V majhni ponvi segrejemo maslo, dodamo narezane tartufe in pražimo 1 minuto.
Pečico skupaj s kamnom za pečenje pizze segrejemo na 250 stopinj.

3

Polovico testa na papirju za peko tanko razvaljamo in premažemo s polovico creme fraiche. Potresemo s polovico čebule in polovico praženih tartufov ter začinimo s soljo in poprom.

4

Hrustljavko skupaj s papirjem položimo na vroči kamen in pečemo toliko časa, da je rob zlato rjavo zapečen in hrustljav. Po vrhu nahobljamo polovico svežega tartufa in takoj serviramo. Postopek pečenja ponovimo s preostalimi sestavinami.

5

Druga varianta hrustljavke: testo premažemo s creme fraiche, solimo in popramo, potresemo s sesekljanim peteršiljem in praženimi tartufi, obložimo z rezinami taleggio sira in hrustljavko spečemo. Pečeno potresemo z nahobljanimi tartufi.

Oceni