Sestavine

  • testo za pizzo
  • 50 g masla
  • 500 g mladega zelja
  • 80 g šalotke
  • sol, sveže mleti poper
  • mleta kumina
  • 150 g creme fraiche
  • 8 rezin pršuta

Uvod

Hrustljavka, ki ni okrogla, temveč ovalna, ima (še) tanjše testo od pizze, predvsem pa nima paradižnika, vsaj ne v omaki, v kateri je za osnovo kisla smetana. Nadev, ki je večinoma zelenjavni, je drobno narezan, tako da se značilno (karamelno) in močno zapeče. Od tod tudi ime ”ognjeni kolač”, flammekuchen. Najbolj znana takšna francoska pizza je alzaška pita iz čebule, smetane in slanine....

  • Kategorija: Jesen, Poletje
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 30 minut
 
Postopek
1

Zelje razrežemo na štiri dele, izrežemo trdi kocen in liste narežemo na 1 cm široke trakove. Šalotko olupimo in narežemo na tanke kolobarje. V veliki ponvi segrejemo maslo, dodamo šalotko in pražimo 1 minuto. Dodamo še narezano zelje in dušimo toliko časa, da se zelje rahlo zmehča. Začinimo s soljo, poprom in kumino. Pečico skupaj s pekačem za pizzo segrejemo na 250 stopinj.

2

Testo raztegnemo in položimo na peki papir. Creme fraiche rahlo solimo in popramo. S polovico premažemo testo in pri tem pustimo prazen 2 cm rob. Potresemo s polovico zelja in testo skupaj s peki papirjem prestavimo na ogreti pekač in pečemo v sredini pečice toliko časa, da rob lepo porjavi. Pršut natrgamo na manjše kose, ga potresemo po pečeni hrustljavki in takoj ponudimo. Nato iz preostalih sestavin pripravimo na enak način še eno hrustljavko.

Oceni