Sestavine

  • 300 g moke 00
  • 2 g suhega aktivnega ali 4 g svežega kvasa
  • 8 g soli
  • 2 žlici olivnega olja
  • 200 g mlačne vode

Uvod

Če hočeš res dobro jesti, potem se to ne bo zgodilo naključno, je eno od glavnih spoznanj Šole okusov. Ki velja celo za – pizzo!

Saj tudi v Italiji ne moreš jesti dobre (prave) pizze kadarkoli ti se zljubi. Prava pizzeria zakuri v pravi pizza peči, namreč, le zvečer! In zato se je tudi doma potrebno na pečenje pizze pripraviti. Kdor se ne, pa naj pokliče: ”Halo, pizza!”

”To testo je zdaj pravo,” je opomba ob receptu v ”zbranih delih”, ki je nastala po vsaj petdesetih različnih poskusih v zadnjih letih, odkar je jasno, da je najboljša pizza – domača pizza. Ne zaradi testa, temveč zaradi obloge! In ravno zato je testo tako velik izziv, saj med standardno opremo domače kuhinje ne sodi več krušna peč. Vso breme, da bo rezultat hkrati hrustljav in mehek, tako leži na testu.

Zato pa je potrebno začeti en dan prej! In se točno držati postopka!

 

  • Kategorija: On zanjo
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 30 minut (+ najmanj 18 ur za vzhajanje)
 
Postopek
1

V posodi za gnetenje je zmešal moko (tip 00 je posebna italijanska moka za pizze, ker ima več glutena; če je nimate, uporabite navadno krušno moko) in sol. V mlačni vodi je dobro premešal kvas in olivno olje ter pustil 5 minut stati, da se pojavijo mehurčki. Vodo je nato prelil po moki.

2

Z vilicami je dobro premešal, da je moka vpila vodo, nato pa na hitro pregnetel testo z rokami in ga oblikoval v kroglo (če je testo preveč lepljivo, dodamo še malo moke). Testo je pustil pokrito počivati vsaj 15 minut (do 2 uri).

3

Nato je testo gnetel v mešalniku 2 minuti, ga oblikoval v kroglo, pokril s prozorno folijo in postavil v hladilni preko noči (12 ur do 5 dni).

4

Pred uporabo je vzel testo iz hladilnika in ga pokritega pustil na sobni temperaturi eno uro. Nato ga je prepolovil in oblikoval dve krogli, ju pokril s kuhinjsko krpo in pustil vzhajati vsaj še 1 uro. Pečico je segrel na 250 stopinj skupaj s pekačem (ali kamnom) za pizzo.

5

Pred oblikovanjem je testo povaljal z vseh strani v moki. Testo je v pizzo oblikoval z rokami. Najprej je z dlanmi oblikoval krog premera 15 cm in pri tem ob strani naredil ozek rob. Nato je tako oblikovan krog testa premetaval iz roke v roke in ga ob vsakem metu obrnil za nekaj stopinj.

6

Z nekaj treninga bomo na ta način v nekaj sekundah testo razdelili na velikost običajne pizze, premer 30 cm. Če prej obupamo, si pomagamo z valjarjem, toda tako, da valjamo le po sredini kroga in testo ves čas obračamo. Rob s prsti naredimo na koncu.

7

Če nimamo kamna za pečenje kruha, lahko uporabimo kar pekač. Damo ga na vrhnjo rešetko, pečico vključimo na najvišjo temperaturo in jo segrevamo vsaj 30 minut. Pizzo pečemo do rjavega roba, ki je bolj temen kot svetel. Ker gre v pečico le ena pizza, vidva pa sta dva, si bosta pizzo razdelila, zato bo vsak grižljaj vroče-svež. Prvo pizzo pojejte, preden se lotite oblikovanja in oblaganja druge. Uživanje bo tako trajalo še dalje. Med tem naj bo pečica ves čas vklopljena, pekač pa v njej!

Oceni