Jabolčna pita s kalvadosom
Sestavine
- 260 g masla
- 310 g moke
- 90 g sladkorja v prahu
- sol
- 1 rumenjak
- 75 g sladkorja
- 1 jajce
- 50 g mandljevih lističev
- 850 g jabolk
- 6 žlic kalvadosa
- 3 žlice karameliziranih mandljevih lističev (opcija)
Uvod
Ko še čakamo pomlad, je v zimski shrambi vedno še nekaj jabolk. Ne čakajte predolgo, ker se bodo zgrbančile, popoldan, ko vam bo padel sladkor, pa boste spet zašelesteli s staniolom. Kar je še ostalo lanske zaloge, je bo zelo vesela takšna klasično-francoska jabolčna pita, ki s kalvadosom/calvadosom, staranim jabolčnim ”konjakom”, jabolkom dovolj poživi sredico, da testo, ki si ga zapomnite še za kakšno drugo sadno ali kremno pito, tarte, testenico, ni le hrustljavo, temveč tudi sočno.
- Kategorija: Jesen, Zima
- Količina: 10 kosov
- Hranilna vrednost: 483 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura (+ 1 ura za hlajenje)
180 g masla narežemo na majhne kocke. Moko, sladkor v prahu, maslene kocke, rumenjak, ščepec soli in 3 žlice mrzle vode hitro zgnetemo v gladko testo. Zavijemo ga v prozorno folijo in postavimo v hladilnik za 1 uro.
V lončku raztopimo 50 g masla in ga rahlo ohladimo. Jajce in sladkor penasto umešamo. V jajčno kremo zamešamo ohlajeno maslo in mandljeve lističe.
Jabolka olupimo, razrežemo na četrtine in izrežemo peške. Nato jih narežemo na 2 cm debele krhlje. V veliki ponvi segrejemo preostalo maslo, vanj stresemo narezana jabolka in jih opečemo. Prelijemo s kalvadosom, flambiramo in odstavimo s štedilnika.
Pečico segrejemo na 180 stopinj. Model za tarte (25 cm) dobro namastimo. Testo tanko razvaljamo in z njim obložimo model, pri tem ga s prsti pritisnemo ob rob modela.
Po testu v krog naložimo flambirane jabolčne krhlje. Po njih enakomerno porazdelimo masleno kremo z mandlji. Postavimo na drugo rešetko od spodaj za 45 minut. Pečeno tarte ohladimo na rešetki in jo pred serviranjem po želji še dodatno potresemo s karameliziranimi mandljevimi lističi.