Sestavine

  • 1,3 kg težko jagnječje stegno s kostjo
  • 3 žlice rožmarinovih iglic
  • 6 strokov česna
  • 125 ml oljčnega olja
  • sol in sveže mleti črni poper
  • 200 ml ovčjega grškega jogurta (sirarna Kekec)
  • 2 žlici sesekljane mete
  • 1 žlica limonovega soka

Uvod

Jagnječje krače se najedo štirje, saj je to tako svečana jed, da mora biti nekaj pred in še kaj za njo. Toda zato ti štirje ne dobijo le krače, temveč – več vrst mesa! In ravno v tem, ker je v krači toliko različnih mišic, ki najprej pri pečenju in potem tudi pri žvečenju zahtevajo vsaka svoj pristop, je največji izziv jagnječje krače. Zato jo je najboljše pripravljati v pečici in v litoželezni posodi, s tekočino in dolgim, počasnim dušenjem.

A zakaj bi greli pečico, če pa je tako lepa jesen, da žar na vrtu še noče biti prekrit z zimsko prevleko?! Pa imamo še večji izziv … Na hitro in močno se tako svojeglavih mišic ne da speči! Zato potrebujete žar s pokrovom in možnostjo reguliranja vročine. Zato je za ta recept najbolj primeren plinski žar.

Ko je to rešeno, je vse drugo zelo preprosto. Začeti je potrebno vsaj dve uri prej in vmes nekajkrat preverjati temperaturo. Najboljše, da je ves čas med 100 in 120 stopinjami. Ker se peče indirektno, ni potrebno stati zraven žara, zato bo dovolj časa za priloge. Omaka, ki ohladi in osveži, je iz mete in (ovčjega) jogurta, omaka, ki začini, pa je zelena, salsa verde. Če ste začeli z mafini s tartufi, slednjih nekaj prihranite, da jih lahko zamešate še v pečen krompir.

  • Kategorija: Jesen
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 2 uri 30 minut
  • Priporočeno vino: Modra frankinja 2013, Marof
 
Postopek
1

Žar segrejemo na srednjo temperaturo. V blenderju zmiksamo rožmarin, olupljeni česen in oljčno olje. Jagnječje stegno solimo in popramo ter premažemo z rožmarinovim oljem. Jogurt zmešamo s sesekljano meto in limonovim sokom ter začinimo s soljo in poprom. Do serviranja ga shranimo v hladilniku.

2

Tako pripravljeno stegno položimo na žar na direktno vročino z mastno stranjo navzgor in ga pečemo 15 minut da lepo porjavi na vseh straneh, vmes stegno nekajkrat obrnemo.

3

Nato stegno pečemo dalje na indirektni vročini 2 uri, žar med pečenjem pokrijemo. Stegno je pečeno, ko s termometrom izmerimo temperaturo v najdebelejšem delu in doseže 62 stopinj. Pečeno stegno pustimo počivati na rezalni deski 10 minut, nato ga narežemo na rezine.

4

Jagnječje stegno serviramo z metinim jogurtom, zeleno omako ter pečenim krompirjem s tartufi.

Oceni