Jagnječja krona z zeliščnim oljem
Sestavine
- 2 jagnječja zarebrnična kosa (a 600 do 700 g)
- 5 strokov česna
- 600 g jogurta
- 200 ml olivnega olja
- 2 vejici rožmarina
- 4 vejice timijana
- 4 vejice mete
- grobo mleti poper
- sol

Uvod
- Kategorija: Poletje
- Količina: 8 oseb
- Hranilna vrednost: 320 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 60 minut (+ 3 dni za mariniranje)
- Priporočeno vino: Oranžna Ranina 2008, Bartol, magnum
Jagnječja zarebrnična kosa obrišemo s kuhinjskim papirjem do suhega. 3 stroke česna drobno sesekljamo. Zmešamo jogurt, 100 ml olivnega olja in česen. S tako pripravljenim jogurtom premažemo meso in ga položimo v vrečko za zamrzovanje. Dolijemo preostali jogurt in vrečko zapremo tako, da iztisnemo ves zrak. Zarebrnici damo za 3 dni v hladilnik.
Pred pečenjem meso umijemo pod mrzlo vodo in ga obrišemo do suhega. Preostali česen, rožmarinove iglice, timijanove lističe in meto drobno sesekljamo. Zelišča, česen in preostalo olje zmešamo ter začinimo z grobo mletim poprom.
Meso solimo in položimo na ogreti žar ter pečemo na srednji temperaturi toliko časa, da doseže meso v sredini temperaturo 62 stopinj. To najlažje preverimo s termometrom za pečenje. Med pečenjem meso trikrat obrnemo.
Malo pred koncem pečenja meso premažemo s polovico zeliščnega olja. Pečeno meso pustimo počivati pokrito z alu folijo 5 minut. Nato ga narežemo in prelijemo s preostalim zeliščnim oljem. Zraven serviramo caponato s pinjolami in paradižnikovo salso.
- Za nadaljevanje postopka si oglejte še