Sestavine

  • 400 ml mleka
  • 100 g sladkorja
  • 200 g sladke smetane
  • 2 tonka oreščka
  • 4 rumenjaki
  • 3 listi želatine
  • 300 g rabarbare
  • 100 g jagod
  • 100 ml belega vina
  • lističi mete

Uvod

Oči lahko prevarajo! Zato jim ne verjeti vsega, kar sporočajo. Res je videti kot vaniljev puding, pa čeprav so na njem jagode in rabarbara. Zato ni dovolj le dati v usta. Potrebno je okušati! Vonjati navzven in navznoter, napolniti usta z aromami, ne le površinsko, na hitro, najbolj dražljivo, temveč prodreti v plasti in globino. Zaznati topljivost, strukturo, vsebino. Preveriti, kako je gladko, mehko, nežno. Pustiti jeziku čas, da njegova čutila, spred in zad, okusijo sladkost in še vse drugo. Je še vedno puding? Ali pa je že krema, ki je krema vseh krem, torej bavarska, ker brez nje ni resne sladice, zato jo boste še velikokrat ponovili. To je, torej, šele začetek, tokrat s tonko, ker da kremi vaniljevo aromo in marcipanovo moč.

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 6 oseb
  • Hranilna vrednost: 335 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 35 minut (+ čas za hlajenje)
 
Postopek
1

Želatino namočimo v mrzli vodi. Zavremo mleko, smetano, 50 g sladkorja in drobno naribana tonka oreščka. Pustimo stati 15 minut.

2

V drugi posodi gladko razmešamo rumenjake. Mleko spet rahlo segrejemo, precedimo in ga z metlico zamešamo v rumenjake. Nato v jajčno mleko dodamo ožeto želatino, da se raztopi.

3

Kremo nalijemo v servirne kozarce, pustimo ohladiti na sobno temperaturo, pokrijemo s prozorno folijo in postavimo v hladilnik za najmanj 4 ure ali preko noči.

4

Rabarbaro očistimo in narežemo na majhne kocke. Jagode umijemo in narežemo na rezine. V kozici zavremo vino in preostali sladkor, dodamo rabarbaro in jagode ter kuhamo na majhni temperaturi 5 do 7 minut. Po želji lahko kompot zgostimo z malce jedilnega škroba.

5

Pred serviranjem jajčno kremo prelijemo s kompotom rabarbare in jagod ter okrasimo z lističi mete.

Oceni