Sestavine

  • 16 šalotk
  • 6 žlic oljčnega olja
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • 250 ml rdečega vina
  • 100 ml divjačinskega fonda (ali zelenjavne jušne osnove)
  • 1/2 žličke jedilnega škroba
  • 800 g jelenovih medaljonov
  • sol, poper
  • sveži žajbelj

Uvod

Če meso, potem naj bo le spremljava. Če pa je kos takšen, da ga je škoda za stransko vlogo, potem ni pomemben on, temveč njegovega spremljava … Zapleteno? Sploh ne, ko naletite na sveže divjačinsko meso, ki je prelepo, da bi naredilo dober golaž, je takšne jelenove medaljone potrebno le zelo hitro popeči. Za vse drugo jih je škoda! Zato je glavna omaka, ki jo bodo tokrat naredile šalotke in vino, ki je naredite dovolj še za zdrobove cmoke s čemažem. Naj mu bo, naj bo včasih in izjemoma meso v (takšni) glavni vlogi....

  • Kategorija: Pomlad, Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 715 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 30 minut
 
Postopek
1

Šalotke olupimo in razpolovimo. V kozici segrejemo 3 žlice olja in šalotke pražimo na srednji vročini 2 minuti, da rahlo porjavijo. Vmešamo paradižnikovo mezgo, dolijemo polovico vina in ga rahlo pokuhamo. Nato dolijemo preostalo vino in fond ter kuhamo na majhni vročini 5 minut. Omako po želji rahlo zgostimo z jedilnim škrobom.

2

Medaljone obrišemo do suhega ter začinimo s soljo in sveže mletim poprom. V ponvi segrejemo preostalo olje in medaljone pečemo na močni vročini na vsaki strani 1 minuto. Pečene medaljone zavijemo v alu folijo in pustimo počivati 2 minuti.

3

Na ogrete krožnike naložimo šalotke v vinski omaki in pečene medaljone ter potresemo s svežimi žajbljevimi listi. Odlična priloga so zdrobovi cmoki s čemažem.

Oceni