Sestavine

  • 600 g šalotk
  • 3 žlice oljčnega olja
  • 50 g rjavega sladkorja
  • 1/2 žličke čilijevih kosmičev
  • 1/2 žličke mlete kumine
  • 1 žlička solnega cveta
  • 50 ml rdečega vinskega kisa
  • 50 ml balzamičnega kisa

Uvod

Ko smo v soparjene bunse s šitakami dodali še karamelizirane šalotke, smo ugotovili dvoje: šalotk se ne splača lupiti le za enkratno uporabo + takšen umami-začimbni dodatek bo dobrodošel še marsikje na žaru. V pravem kozarcu bodo v hladilniku mirno počakale do naslednjega piknika!...

  • Kategorija: Jesen, Poletje, Pomlad, Zima
  • Količina: 2 kozarca
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 30 minut
 
Postopek
1

Šalotko olupimo in narežemo na tanke trakove. V manjši ponvi segrejemo olje, dodamo šalotko in pražimo do zlato rjave barve.

2

Potresemo s sladkorjem in ga med mešanjem karameliziramo. Vmešamo začimbe in kis ter kuhamo na majhni vročini 15 minut. Z vročo čebulo napolnimo kozarca, ohladimo in shranimo v hladilniku.

Oceni