Sestavine

  • 10 g svežega kvasa
  • 100 ml mlačne vode
  • 250 g moke
  • 1/2 žličke pecilnega prašak
  • 35 g rjavega sladkorja
  • 1/2 žličke soli
  • 3 žlice sončničnega ali repičnega olja
  • 300 g šitake gob
  • 1 strok česna
  • 3 žlice oljčnega olja
  • 1 rdeči čili
  • 1 paradižnik
  • 1 večji korenček
  • 2 žlici sojine omake
  • 4 žlice karamelizirane šalotke
  • 1 žlica črnega sezama

Uvod

Dobesedno fast food, toda za dobrojedce! Oziroma, kioski s hitro hrano tega ne premorejo, še manj pa znajo. Zato je to recept samo za vas, da z njim razveselite doma in le tiste, ki si to zaslužijo (toda ne plačajo). Soparjene bunse, ki jim ne moremo reči žemlje ali štručke, saj so kvečjemu podobni ponvičnikom, boste lahko uporabili tudi pri drugih jedeh z žara, s tako hitro in aromatično praženimi šitakami, ki tukaj ne nadomeščajo mesa, temveč ga odpravljajo, pa se lahko tudi ”pregrešite”. Če se še bolj mudi in ni niti poldruge ure časa, da bi testo za soparjene žemlje dovolj vzhajalo, lahko z njimi napolnite tudi kupljene štručke za burgerje. V šitakah je namreč toliko umamija, da je vse drugo zanemarljivo.

Vir: Tanja Vegetarisch (Tanja Grandits)...

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 8 kom
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 40 minut (+ 1 ura 20 minut za vzhajanje)
  • Priporočeno vino: Rumeni muškat 2016, Klabjan
 
Postopek
1

Kvas raztopimo v mlačni vodi in ga z moko, pecilnim praškom, rjavim sladkorjem, soljo in 2 žlicama repičnega olja zgnetemo v gladko testo. Testo pokrijemo in vzhajamo 1 uro.

2

Testo razdelimo na osem delov in oblikujemo krogle. Vsako nežno in ovalno razvaljamo na 1 cm debeline, premažemo s preostalim repičnim oljem in prepognemo na polovico. Tako pripravljene kruhke pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati še 20 minut.

3

Medtem šitake narežemo na trakove. Česen, paradižnik in čili brez semen narežemo na drobne kocke. Olupljeno korenje nahobljamo na tanke trakove.

4

V ponvi segrejemo oljčno olje in na srednji vročini opražimo narezane šitake. Dodamo česen, čili, paradižnik in korenje ter pražimo 5 minut. Začinimo s sojino omako, vmešamo karamelizirano šalotko in po potrebi dosolimo.

5

V nastavek za soparjenje (ali bambusovo košarico) na dno položimo papir za peko z luknjami, vanj naložimo 4 kruhke in jih postavimo nad posodo z vrelo vodo. Pokrite soparimo 13 minut. Napolnimo jih z vročimi šitakami, potresemo s sezamom in takoj serviramo. Postopek soparjenja ponovimo še s preostalimi kruhki.

6

Odlična priloga so okisane kumare z ingverjem. Zanje zmešamo 300 g na rezine narezanih majhnih kumar za vlaganje, 1 žličko soli, 1 žlico sojine omake, 2 žlici riževega kisa, 1 žlico mirina, 1 žlico vinskega kisa in 2 žlici drobno sesekljanega ingverje. Pustimo stati 30 minut.

Oceni