Soparjeni bunsi s šitakami
Sestavine
- 10 g svežega kvasa
- 100 ml mlačne vode
- 250 g moke
- 1/2 žličke pecilnega prašak
- 35 g rjavega sladkorja
- 1/2 žličke soli
- 3 žlice sončničnega ali repičnega olja
- 300 g šitake gob
- 1 strok česna
- 3 žlice oljčnega olja
- 1 rdeči čili
- 1 paradižnik
- 1 večji korenček
- 2 žlici sojine omake
- 4 žlice karamelizirane šalotke
- 1 žlica črnega sezama

Uvod
- Kategorija: Poletje
- Količina: 8 kom
- Zahtevnost: Srednje
- Čas priprave: 40 minut (+ 1 ura 20 minut za vzhajanje)
- Priporočeno vino: Rumeni muškat 2016, Klabjan
Kvas raztopimo v mlačni vodi in ga z moko, pecilnim praškom, rjavim sladkorjem, soljo in 2 žlicama repičnega olja zgnetemo v gladko testo. Testo pokrijemo in vzhajamo 1 uro.
Testo razdelimo na osem delov in oblikujemo krogle. Vsako nežno in ovalno razvaljamo na 1 cm debeline, premažemo s preostalim repičnim oljem in prepognemo na polovico. Tako pripravljene kruhke pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati še 20 minut.
Medtem šitake narežemo na trakove. Česen, paradižnik in čili brez semen narežemo na drobne kocke. Olupljeno korenje nahobljamo na tanke trakove.
V ponvi segrejemo oljčno olje in na srednji vročini opražimo narezane šitake. Dodamo česen, čili, paradižnik in korenje ter pražimo 5 minut. Začinimo s sojino omako, vmešamo karamelizirano šalotko in po potrebi dosolimo.
V nastavek za soparjenje (ali bambusovo košarico) na dno položimo papir za peko z luknjami, vanj naložimo 4 kruhke in jih postavimo nad posodo z vrelo vodo. Pokrite soparimo 13 minut. Napolnimo jih z vročimi šitakami, potresemo s sezamom in takoj serviramo. Postopek soparjenja ponovimo še s preostalimi kruhki.
Odlična priloga so okisane kumare z ingverjem. Zanje zmešamo 300 g na rezine narezanih majhnih kumar za vlaganje, 1 žličko soli, 1 žlico sojine omake, 2 žlici riževega kisa, 1 žlico mirina, 1 žlico vinskega kisa in 2 žlici drobno sesekljanega ingverje. Pustimo stati 30 minut.
- Za nadaljevanje postopka si oglejte še