Sestavine

  • 300 ml mleka
  • 300 ml sladke smetane
  • 20 g jedilnega škroba
  • 2 vanilijeva stroka
  • 2 žlički instant espresso kave v prahu
  • 5 rumenjakov
  • 50 g sladkorja
  • 1 žlička kakava v prahu
  • 1/4 žličke soli
  • 30 g soljenih makadamija oreščkov
  • 150 ml močne kave
  • 50 g rajvega sladkorja

Uvod

Imate radi puding? Zakaj pa ga potem kuhate iz vrečke ali kupujete v plastiki!? Puding je preprosta sladica, ki pride vedno prav, ko bi po dobri jedi še nekaj sladkega, a se s pripravo ne bi radi preveč zamudili. Zato je 99,9 % pudingov, ki jih pojemo doma, instantnih/kupljenih/industrijskih. Škoda, ker kavni puding z makadamskimi orehi sicer ni tako hitro gotov kot tisti iz vrečke in trgovine, je pa dosti, dosti, dosti boljši. Zanj smo se pri Ottolenghiju, v njegovi knjigi Flavour, tako navdušili, da smo mu za nagrado spekli še magdalenice....

  • Kategorija: Jesen, Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura (+ čas za hlajenje)
 
Postopek
1

V loncu zavremo sladko smetano in mleko, dodamo po dolgem prerezana vaniljeva stroka, odstavimo s štedilnika in pustimo stati 1 uro. Nato mleko precedimo, odmerimo 80 ml in ga v majhni skodeli zmešamo z jedilnim škrobom. Preostalo mleko vlijemo nazaj v lonec in vanj zamešamo kavo v prahu.

2

Medtem za kavni sirup v kozici zavremo 150 ml kave in rjavi sladkor ter kuhamo na srednji vročini 10 do 12 minut. Kavni sirup dobro ohladimo.

3

V skledi z metlico gladko razžvrkljamo rumenjake, preostali sladkor, kakav v prahu in sol.

4

Kavno mleko počasi segrejemo na srednji vročini. Polovico mleka med stalnim mešanjem z metlico vlijemo v skledo z rumenjaki. Vmešamo še mleko z jedilnim škrobom. Nato vse skupaj vlijemo v lonec s preostalim kavnim mlekom in počasi segrevamo ter kuhamo na majhni vročini 5 minut, da se masa zgosti v puding.

5

Puding nalijemo v servirne kozarce in jih postavimo v hladilnik za najmanj 6 ur ali preko noči. Makadamske orehe grobo narežemo in zlato rjavo opražimo v ponvi brez maščobe. Pred serviranjem vsak puding pokapljamo z 2 žličkama kavnega sirupa in potresemo z makadamskimi orehi. Serviramo ga s sveže pečenimi magdalenicami (ali kakšnimi drugimi domačimi piškoti).

Oceni