Kavni puding z makadamskimi orehi
Sestavine
- 300 ml mleka
- 300 ml sladke smetane
- 20 g jedilnega škroba
- 2 vanilijeva stroka
- 2 žlički instant espresso kave v prahu
- 5 rumenjakov
- 50 g sladkorja
- 1 žlička kakava v prahu
- 1/4 žličke soli
- 30 g soljenih makadamija oreščkov
- 150 ml močne kave
- 50 g rajvega sladkorja

Uvod
- Kategorija: Jesen, Zima
- Količina: 4 osebe
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura (+ čas za hlajenje)
V loncu zavremo sladko smetano in mleko, dodamo po dolgem prerezana vaniljeva stroka, odstavimo s štedilnika in pustimo stati 1 uro. Nato mleko precedimo, odmerimo 80 ml in ga v majhni skodeli zmešamo z jedilnim škrobom. Preostalo mleko vlijemo nazaj v lonec in vanj zamešamo kavo v prahu.
Medtem za kavni sirup v kozici zavremo 150 ml kave in rjavi sladkor ter kuhamo na srednji vročini 10 do 12 minut. Kavni sirup dobro ohladimo.
V skledi z metlico gladko razžvrkljamo rumenjake, preostali sladkor, kakav v prahu in sol.
Kavno mleko počasi segrejemo na srednji vročini. Polovico mleka med stalnim mešanjem z metlico vlijemo v skledo z rumenjaki. Vmešamo še mleko z jedilnim škrobom. Nato vse skupaj vlijemo v lonec s preostalim kavnim mlekom in počasi segrevamo ter kuhamo na majhni vročini 5 minut, da se masa zgosti v puding.
Puding nalijemo v servirne kozarce in jih postavimo v hladilnik za najmanj 6 ur ali preko noči. Makadamske orehe grobo narežemo in zlato rjavo opražimo v ponvi brez maščobe. Pred serviranjem vsak puding pokapljamo z 2 žličkama kavnega sirupa in potresemo z makadamskimi orehi. Serviramo ga s sveže pečenimi magdalenicami (ali kakšnimi drugimi domačimi piškoti).
-
Za nadaljevanje postopka si oglejte še