Sestavine

  • 8 velikih artičok
  • 1 limona
  • 700 g čvrstega krompirja
  • 40 ml oljčnega olja
  • 4 šalotke
  • 3 stroki česna
  • 200 ml belega vina
  • 2 vejici rožmarina
  • 3 vejice timijana
  • 2 lovorova lista
  • 1,2 l domače kokošje juhe
  • 400 g piščanjčjega fileja
  • 3 žlice črnih oliv
  • sol, črni poper
  • česnova majoneza

Uvod

Vzor nam ni bila naša juha, temveč japonska … Oziroma, zaradi vedno enake in iste goveje juhe, smo se odločili, da nekaj naredimo vsaj s kokošjo. In zato smo jo uporabili kot dashi, najprej za osnovo, potem pa za zalivanje. Nastala je enolončnica, ki ni dala novega pomena le kokošji juhi, temveč tudi artičokam. Saj jim je fino trgati liste in jih namakati v omako, toda zakaj jih za spremembo ne bi namočili kar celih?! In zakaj ne bi prihodnjič na podoben način novega smisla dali tudi goveji juhi?!

  • Kategorija: Pomlad, Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 50 minut
  • Priporočeno vino: Debit Lučica 2017, Bibich
 
Postopek
1

V posodo nalijemo 1 l mrzle vode in dodamo stisnjeni sok limone. Artičokam odrežemo zgornjo tretjino, odstranimo vse trde zunanje liste in peclje olupimo do dna artičoke. Razrežemo jih na osmine in z nožem izrežemo slamo v notranjosti. Takoj jih stresemo v vodo z limono.

2

Krompir olupimo in narežemo na 2 cm velike kocke. Olupljeno šalotko in česen narežemo na tanke rezine. Piščančji file narežemo na kocke.

3

Artičoke dobro odcedimo in malce osušimo s kuhinjskim papirjem. V loncu segrejemo olje, dodamo artičoke in krompir ter pražimo na srednji temperaturi 5 minut. Vmešamo šalotko in česen, malce opražimo in zalijemo z vinom.

4

Zavremo, dodamo zelišča, zalijemo z juho in kuhamo pokrito na majhni temperaturi 15 do 20 minut. V juho nato stresemo meso in kuhamo še 5 minut. Pred serviranjem jo začinimo s soljo in sveže mletim poprom. Zraven postrežemo česnovo majonezo.

Oceni