Kolerabna juha z mavrahi
Sestavine
- 500 g kolerabe
- 50 g šalotke
- 1 srednje velik krompir
- 40 g masla
- 600 ml zelenjavne juhe
- 100 ml belega vina
- 100 g svežih mavrahov
- sol, poper
- muškatni orešček
- 1 žlica limonovega soka
- 1 žlica oluščenega sezama
- 125 ml sladke smetane
- zeliščno olje

Uvod
- Kategorija: Pomlad
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 418 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 45 minut
Šalotke olupimo in narežemo na tanke kolobarje. Olupljeno kolerabo in krompir narežemo na 1 cm velike kocke. Mavrahe temeljito umijemo in dobro osušimo s papirjem. Sezam zlato rjavo opražimo v ponvi brez maščobe.
V loncu rahlo segrejemo 20 g masla, dodamo šalotko in jo stekleno opražimo na srednji temperaturi. Dolijemo vino, ga pokuhamo na polovico, v lonec stresemo narezano kolerabo in krompir ter zalijemo z juho. Solimo in popramo ter kuhamo pokrito na majhni temperaturi 25 do 30 minut.
Juho gladko zmiksamo v blenderju, dolijemo sladko smetano in limonovo sok ter zavremo. Začinimo jo z muškatnim oreščkom in po potrebi dosolimo.
V ponvi segrejemo preostalo maslo in mavrahe pražimo na močni temperaturi 1 minuto. Nato jih solimo in popramo. V ogrete krožnike nalijemo juho, jo potresemo s pečenimi mavrahi in sezamom ter pokapljamo z zeliščnim oljem.
- Za nadaljevanje postopka si oglejte še