Kompot iz rabarbare, smetana z jogurtom
Sestavine
- 500 g rabarbare
- 20 g ingverja
- 200 ml pomarančnega soka
- 50 ml javorjevega ali agavinega sirupa
- 30 ml grenadine sirupa (granatno jabolko)
- 1 žlička jedilnega škroba
- 180 g sladke smetane
- 100 g jogurta
- 1 žlica jajčnega likerja
- 100 g olupljenih lešnikov
- 2 žlici sladkorja
- 1 žlica masla

Uvod
Rabarbara ima zaradi svoje sladke kislosti popoln dar za zaključek majskega kosila. Najsi bodo beluši s prelivom iz redkvic in lešnikov, ali krompirjev golaž s klobaso ali brez, kaj več od lahke sladice bi se končalo na popoldanskem kavču, namesto sprehodu. Zato je dovolj že kompot, če je v njem tudi ingver, in če ga obliva krema, ki je le iz sladke smetane, jogurta in jajčnega likerja. Zagotovo vam je ostalo še ostalo nekaj lešnikov – naredite kompotu krokant!
- Kategorija: Pomlad
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 520 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 30 minut (+ čas za hlajenje)
Pečico segrejemo na 180 stopinj. Rabarbaro očistimo (ne lupimo) in poševno narežemo na 2 cm široke kose. Ingver olupimo in narežemo na tanke rezine. V kozici zavremo pomarančni sok, javorjev in grenadine sirup ter ingver. Na močni temeperaturi pustimo vreti 1 minuto. Jedilni škrob gladko razmešamo z malo vode in z njim zgostimo omako.
V ognjevarno posodo naložimo narezano rabarbaro, prelijemo z omako in postavimo v sredino pečice za 15 do 20 minut. Med dušenjem jo nekajkrat previdno premešamo. Pazimo, da se rabarbara ne razkuha. Kuhano rabarbaro pustimo ohladiti.
Za krokant v majhni kozici počasi segrevamo 2 žlici vode in 2 žlici sladkorja ter kuhamo do svete karamele. Vmešamo maslo in lešnike, kuhamo še 1 minuto in nato krokant stresemo na krožnik, da se ohladi. Ohlajeni krokant grobo sesekljamo.
Sladko smetano stepemo in vanjo previdno zamešamo jajčni liker in jogurt. V servirne skodelice naložimo kompot rabarbare, nanj smetano z jogurtom in potresemo z lešnikovim krokantom.