Sestavine

  • 500 g rabarbare
  • 20 g ingverja
  • 200 ml pomarančnega soka
  • 50 ml javorjevega ali agavinega sirupa
  • 30 ml grenadine sirupa (granatno jabolko)
  • 1 žlička jedilnega škroba
  • 180 g sladke smetane
  • 100 g jogurta
  • 1 žlica jajčnega likerja
  • 100 g olupljenih lešnikov
  • 2 žlici sladkorja
  • 1 žlica masla

Uvod

Rabarbara ima zaradi svoje sladke kislosti popoln dar za zaključek majskega kosila. Najsi bodo beluši s prelivom iz redkvic in lešnikov, ali krompirjev golaž s klobaso ali brez, kaj več od lahke sladice bi se končalo na popoldanskem kavču, namesto sprehodu. Zato je dovolj že kompot, če je v njem tudi ingver, in če ga obliva krema, ki je le iz sladke smetane, jogurta in jajčnega likerja.  Zagotovo vam je ostalo še ostalo nekaj lešnikov – naredite kompotu krokant!

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 520 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 30 minut (+ čas za hlajenje)
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 180 stopinj. Rabarbaro očistimo (ne lupimo) in poševno narežemo na 2 cm široke kose. Ingver olupimo in narežemo na tanke rezine. V kozici zavremo pomarančni sok, javorjev in grenadine sirup ter ingver. Na močni temeperaturi pustimo vreti 1 minuto. Jedilni škrob gladko razmešamo z malo vode in z njim zgostimo omako.

2

V ognjevarno posodo naložimo narezano rabarbaro, prelijemo z omako in postavimo v sredino pečice za 15 do 20 minut. Med dušenjem jo nekajkrat previdno premešamo. Pazimo, da se rabarbara ne razkuha. Kuhano rabarbaro pustimo ohladiti.

3

Za krokant v majhni kozici počasi segrevamo 2 žlici vode in 2 žlici sladkorja ter kuhamo do svete karamele. Vmešamo maslo in lešnike, kuhamo še 1 minuto in nato krokant stresemo na krožnik, da se ohladi. Ohlajeni krokant grobo sesekljamo.

4

Sladko smetano stepemo in vanjo previdno zamešamo jajčni liker in jogurt. V servirne skodelice naložimo kompot rabarbare, nanj smetano z jogurtom in potresemo z lešnikovim krokantom.

Oceni