Sestavine

  • PECIVO
  • 300 g korenja
  • 250 g mehkega masla
  • sol
  • 200 g sladkorja 2 zavitka vanilijevega sladkorja
  • 5 jajc
  • 270 g moke
  • 1 zavitek pecilnega praška
  • 200 ml smetanovega likerja z whiskyjem (Baileys)
  • 200 g lešnikove nugat kreme
  • ČOKOLADNI PRELIV
  • 100 g temne kuverture
  • 75 ml sladke smetane
  • 30 ml smetanovega likerja z whiskyjem (Baileus)

Uvod

Da korenje v čokoladnih kolačih poskrbi za njihovo sočnost, že vemo. Zato zdaj nadaljujmo še z dodajanjem okusov (kokos, Bailey) in barv (marmorni kolač) in čokolade (nikoli je ni preveč, posebej na vrhu). Kajti ne bomo se trudili le za današnjo sladico, temveč bomo spekli dovolj, da bo še nekaj dni popoldanska kava s pecivom kot na angleški trati.

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 12 kosov
  • Hranilna vrednost: 675 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 30 minut
 
Postopek
1

Za testo korenje olupimo in grobo naribamo. Penasto umešamo maslo, ščepec soli, sladkor in vanilijev sladkor. Med mešanjem dodamo jajca, eno za drugim. Moko in pecilni prašek zmešamo in jo skupaj z likerjem vmešamo v masleno kremo. Na koncu v testo zamešmo še naribano korenje.

2

Pečico segrejemo na 180 stopinj. Testo razdelimo na dve polovici in v eno zamešamo lešnikovo nugat kremo. Model za torto (premer 24 cm) dobro namastimo in pomokamo. Vanj izmenično naložimo obe vrsti testa in z nožem spiralno potegnemo skozi testo, da se rahlo premeša.

3

Kolač pečemo na spodnji rešetki 1 uro, nato ga ohladimo na rešetki, vzamemo iz modela in položimo na servirni pladenj.

4

Za čokoladni preliv sesekljamo 75 g kuverture. Kuverturo, smetano in liker damo v kovinsko skodelo, jo postavimo nad lonec z vročo vodo in med mešanjem raztopimo. Stopljeno čokolado pustimo ohladiti, da dobimo mazljivo kremo.

5

Ohlajeni kolač tanko premažemo s čokoladno kremo in potresemo s fino naribano preostalo kuverturo.

Oceni