Kotlet na žaru s češnjevo omako
Sestavine
- 250 g češenj
- 1 velika šalotka
- 1 rdeči čili
- 1/2 jabolka
- 1 žlica limonovega soka
- 1 žlica oljčnega olja
- 30 g sladkorja v prahu
- 2 žlici jabolčnega kisa
- 3 žlice portovca
- 1 žlička medu
- 1/2 žličke pekoče gorčice
- ščepec cimeta
- 1/2 žličke ingverja v prahu
- 4 kotleti (svinjski ali telečji)
- 2 vejici rožmarina
- 1 žlica grobe morske soli
- 4 zrna pimenta
- 1 žlička rdeče paprike v prahu
Uvod
- Kategorija: Poletje
- Količina: 4 osebe
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura
- Priporočeno vino: Modri pinot 2019, Šumenjak
Češnje izkoščičimo in grobo sesekljamo. Olupljeno šalotko in očiščeni čili drobno sesekljamo. Jabolko umijemo, razrežemo na četrtine, odstranimo peške in narežemo na majhne kocke. Pokapljamo jih z limonovim sokom, da ne porjavijo.
V kozici segrejemo olje, dodamo čebulo in čili ter rahlo podušimo. Dodamo češnje in jabolko, potresemo s sladkorjem v prahu in vse skupaj rahlo karameliziramo.
V češnje zamešamo kis, portovec, med, gorčico, cimet in ingver ter vse skupaj kuhamo na majhni vročini 20 minut. Omako začinimo s soljo in sveže mletim poprom ter jo preložimo v servirno posodo.
Rožmarinove iglice drobno sesekljamo. Sol, piment in papriko v prahu zdrobimo v možnarju in dodamo sesekljani rožmarin. Meso umijemo, obrišemo s papirjem in natremo z začimbno mešanico.
Tako pripravljene kotlete pred peko rahlo premažemo z oljem. Na vročem žaru jih glede na debelino pečemo na vsaki strani 3 do 5 minut. Pečene kotlete premažemo s češnjevo omako. Odlična priloga je hrustljavi krompir z žara.
- Za nadaljevanje postopka si oglejte še