Sestavine

  • 250 g češenj
  • 1 velika šalotka
  • 1 rdeči čili
  • 1/2 jabolka
  • 1 žlica limonovega soka
  • 1 žlica oljčnega olja
  • 30 g sladkorja v prahu
  • 2 žlici jabolčnega kisa
  • 3 žlice portovca
  • 1 žlička medu
  • 1/2 žličke pekoče gorčice
  • ščepec cimeta
  • 1/2 žličke ingverja v prahu
  • 4 kotleti (svinjski ali telečji)
  • 2 vejici rožmarina
  • 1 žlica grobe morske soli
  • 4 zrna pimenta
  • 1 žlička rdeče paprike v prahu

Uvod

Svinjski kotlet ne potrebuje recepta. Najboljši je pečen na žaru, tam pa ste vi, kajne, gospodar. Vsak roštilj zna (zase) speči najboljši kotlet … V to se tudi Šola okusov ne namerava vmešavati.

Morda pa bo nasvet prišel prav, ko bo svinjski kotlet z lepimi rešetkami na debelem stasu že počival na lesenem pladnju? Kajti, škoda ga je le za gorčico in ajvar! Zato vas bo vsaj poleti morda zanimala nenavadna spremljava - češenj. Čeprav vemo, da ste kotlet sočno spekli, je v njem vseeno premalo sokov, da ne bi bil vesel omake, in v tej je vse tisto, česar v kečupu ni, pa čeprav si je vloga obeh podobna. Svinjsko meso na žaru potrebuje sočno osvežitev!...

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
  • Priporočeno vino: Modri pinot 2019, Šumenjak
 
Postopek
1

Češnje izkoščičimo in grobo sesekljamo. Olupljeno šalotko in očiščeni čili drobno sesekljamo. Jabolko umijemo, razrežemo na četrtine, odstranimo peške in narežemo na majhne kocke. Pokapljamo jih z limonovim sokom, da ne porjavijo.

2

V kozici segrejemo olje, dodamo čebulo in čili ter rahlo podušimo. Dodamo češnje in jabolko, potresemo s sladkorjem v prahu in vse skupaj rahlo karameliziramo.

3

V češnje zamešamo kis, portovec, med, gorčico, cimet in ingver ter vse skupaj kuhamo na majhni vročini 20 minut. Omako začinimo s soljo in sveže mletim poprom ter jo preložimo v servirno posodo.

4

Rožmarinove iglice drobno sesekljamo. Sol, piment in papriko v prahu zdrobimo v možnarju in dodamo sesekljani rožmarin. Meso umijemo, obrišemo s papirjem in natremo z začimbno mešanico.

5

Tako pripravljene kotlete pred peko rahlo premažemo z oljem. Na vročem žaru jih glede na debelino pečemo na vsaki strani 3 do 5 minut. Pečene kotlete premažemo s češnjevo omako. Odlična priloga je hrustljavi krompir z žara.

Oceni