Sestavine

  • 6 manjših čvrstih krompirjev
  • sol
  • 250 g majhnih lignjev
  • poper
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 1 sveži rdeči čili
  • 2 stroka česna
  • 100 ml česnove majoneze
  • koruzna moka
  • repično olje za cvrenje

Uvod

To je kot pomfri v škrniclju, ki so ga včasih pekli na tistem vogalu, da se je še izza vedno vlekla dolga vrsta. Ravno zaradi nje, ker ni šlo drugače kot sproti in potrpežljivo, je bil vedno tako vroč, da je bil najboljši pozimi, ker je ogrel prste in spekel jezik. In kaj ste imeli najraje za povrh? Majonezo, seveda!

A danes noben vogal nima več pomfrija, saj ga ni več v škrniclju, temveč le še v največjih vrečah. Včasih nas je grel, danes pa nas hladi, ko ga bašemo iz zamrzovalnikov v nakupovalne vozičke …

Zato smo se ga v Šoli okusov spomnili tako, da smo ga spekli čisto drugače. Krompir je za škrnicelj, ocvrti pa so lignji. In manoneza, seveda, ni iz tube! ...

  • Kategorija: Jesen, Zima
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 50 minut
  • Priporočeno vino: prosecco Casa Coste Piane
 
Postopek
1

Lignje očistimo, odrežemo lovke in jih damo na stran. Lignje nato narežemo na 1 cm široke kolobarje in jih dobro osušimo.

2

Krompir kuhamo v slani vodi 20 minut, nato ga olupimo in po eni strani poravnamo z nožem, da ga bomo lahko postavili na krožnik. Na drugi strani vsakega z žličko previdno izdolbemo in zavijemo v alu folijo, da ostanejo vroči.

3

Čiliju odstranimo semenje in narežemo na majhne kocke. Česen olupimo in narežemo na tanke rezine. V majhni ponvi segrejemo oljčno olje, dodamo lovke in pečemo na močni temperaturi 2 minuti, nato dodamo še česen in čili, zmanjšamo temperaturo in pražimo, da se česen zmehča.

4

V veliki ponvi segrejemo olje za cvrenje. Narezane lignje povaljamo v koruzni moki in hrustljavo ocvremo na močni temperaturi. Odcedimo jih na kuhinjskem papirju in rahlo solimo.

5

V vdolbino vsakega krompirja damo žlico majoneze, potresemo z ocvrtimi lignji in lovkami, pokapljamo s čilijevim oljem in česnom ter takoj serviramo. Zraven ponudimo preostale ocvrte lignje in majonezo.

Oceni