Krompir iz pečice in raita z rdečo peso
Sestavine
- 1 kg mladega krompirja (kifeljčar)
- 3 srednje velike čebule
- 6 žlic arašidovega olja
- 1 žlička mletega koriandra
- 1 žlička mletega kumina (orientalska kumina)
- 1 žlička mlete kurkume
- RAITA
- 150 g olupljene surove rdeče pese
- 2 srednje velika paradižnika
- 2 stroka česna
- 25 g ingverja
- 1 žlička črne kumine
- 250 ml jogurta
- 4 vejice mete
- sol, poper

Uvod
Ko je krompir mlad, potrebuje le dovolj vročo pečico in dovolj veliko skledo solate. Toda potem ne potrebuje Šole okusov … Ker pa je prvi kifeljčar (kresnik) nekaj posebnega, si zasluži posebne dodatke, ki iz krompirja ustvarijo šolo okusov. Zato nismo varčevali in smo krompir dobro začinili s kurkumo, kuminom in mletim koriandrom, raiti, ki je indijska osvežilna zelenjavna jogurtova solata, pa smo rdečo peso nadišavili s črno kumino in meto.
- Kategorija: Pomlad
- Količina: 4 osebe
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura 15 minut
Krompir umijemo in kuhamo v soljeni vodi 10 minut. Nato ga odcedimo in narežemo na večje kose. Čebulo razrežemo na četrtine. Pečico segrejemo na 180 stopinj.
Krompir in čebulo zmešamo z oljem, stresemo na pekač, rahlo posolimo in pečemo na srednji rešetki 30 minut. Mleti koriander, kumin in kurkumo zmešamo, potresemo po pečenem krompirju, dobro premešamo in pečemo še 10 minut.
Za raito rdečo peso grobo naribamo. Paradižnik narežemo na majhne kocke. Olupljeni česen stisnemo. Ingver zelo drobno naribamo.
V skodeli zmešamo rdečo peso, paradižnik, ingver in česen. Nato dadamo še jogurt in črno kumino, rahlo posolimo in dobro premešamo. Lističe mete drobno narežemo in jo zamešamo v raito pred serviranjem.