Krompirjeva ponev po indijsko
Sestavine
- 5 srednje velikih krompirjev
- 300 g hokaido buče
- 300 g mladega brokolija
- 250 g rjavih šampinjonov
- 1 večja šalotka
- 250 ml kokosovega mleka
- ½ žličke kurkume
- ½ žličke kumine
- 1 žlička garam masale
- sol
- 1 strok rdečega čilija
- 2 stroka česna
- 70 g indijskih oreščkov
- 4 žlice repičnega olja
- črni poper

Uvod
Prvi sneg! Ponavadi se to zgodi že novembra. Pomeša se med dež, iz omar vzame zimski plašč, peči zapove, da pritisne na polni plin, in v kuhinji povzroči preplah. Konec je jesenskega menija, zimskih gum pa še nismo montirali … A brez panike, saj bo hitro skopnel, in četudi bodo vremenoslovci napovedali na prometnih klancih 40 centimetrov, ga bo le za vzorec. A vseeno, na zimo se je potrebno pravočasno pripraviti! V kuhinji to pomeni, da je potrebno malo bolj podkuriti. Tako, da je malo bolj pekoče kot sicer. Zato je ta indijski ”golaž” kot naročen. Pogreje! Zraven ponudite papadum, indijske hrustljave mlince iz čilčerike, ki pa jih na koncu posujte s kajenskim poprom po svojem, ne indijskem, okusu.
- Kategorija: Zima
- Količina: 4 osebe
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura
Krompir olupimo in narežemo na manjše kose. Brokoli očistimo, razdelimo na cvetke, stebla pa narežemo na rezine. Bučo olupimo in narežemo na manjše kose. Šalotko narežemo na tanke kolobarje, česen pa sesekljamo. Čiliju odstranimo semenje in ga drobno narežemo.
Zavremo 1 l vode, solimo in vanjo stresemo krompir. Kuhamo ga 15 minut, nato ga s penavko poberemo iz vode na cedilo. V vodo stresemo brokoli in ga kuhamo 3 minute. Tudi brokoli s penavko poberemo iz vode na cedilo. Gobe narežemo na manjše kose in jih opražimo v ponvi na 1 žlici olja, solimo in popramo ter postavimo na stran.
V večji globoki ponvi segrejemo 3 žlice olja, dodamo česen, šalotko in čili ter pražimo na majhni temperaturi 5 minut. Vmešamo kurkumo, kumino in garam masalo, malce popražimo in dolijemo kokosovo mleko in 200 ml vode, v kateri se je kuhala zelenjava. Zavremo in v ponev stresemo krompir in narezano bučo.
Kuhamo 5 minut, nato vmešamo še brokoli in gobe. Vse skupaj začinimo s soljo in poprom. Indijske oreščke zlato rjavo opražimo v ponvi brez maščobe. Potresemo jih po zelenjavi, po želji lahko dodamo še sveži koriander.