Kruhov narastek z borovnicami
Sestavine
- KRUHOV NARASTEK
- 300 g mlečnega kruha (brioche, pinca)
- 250 ml sladke smetane
- 250 ml mleka
- 4 jajca
- 2 žlici vanilijevega sladkorja
- 2 žlici sladkorja
- 300 g borovnic
- 3 žlice mandljevih lističev
- VANILIJEVA OMAKA
- 2 rumenjaka
- 1 zvrhana žlička jedilnega škroba
- 50 g sladkorja
- 400 ml mleka
- 1 vanilijev strok
- maslo za model

Uvod
Iz ostankov? Ne, to ni narastek iz starega kruha, čeprav lahko pinco kupite vnaprej in bo v celofanu počakala na najboljšo priložnost. Ta bo takrat, ko bo za predjed zelenjavna juha (z gobami), po njej pa za glavno jed kruhov narastek iz bogatega briošnega kruha, ki mu v Istri pravijo pinca, zato ga na povratku z morskega dopusta nikar ne pozabite vzeti s seboj. Narastek je tako lahek in fin, da bi lahko nastopal tudi v slavnostnem scenosledu, zato ga sumimo, da bo postal tudi vaš najboljši kruhov narastek. Borovnice so sezonske, zato je z menjavo sadja narastek lahko celoletni.
Ostanki? Seveda! Mrzel je drugi dan drugi najboljši!
- Kategorija: Poletje
- Količina: 4 osebe
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura
Pečico segrejemo na 180 stopinj. Kruh narežemo na 1 cm debele rezine. Model za pečenje namastimo z maslom in vanj naložimo polovico narezanega kruha. Potresemo s polovico borovnic, pokrijemo s preostalim kruhom in potresemo z borovnicami.
Sladko smetano, mleko, jajca, vanilijev sladkor in sladkor z metlico gladko zmešamo ter polijemo po kruhu. Narastek postavimo v sredino pečice za 40 minut. Po 15 minutah pečenja ga potresemo z mandljevimi lističi in prestavimo na drugo rešetko od spodaj.
Medtem za vanilijevo omako v skledi z metlico gladko zmešamo rumenjaka, jedilni škrob, sladkor in 100 ml mleka. Preostalo mleko in izpraskano sredico vanilijevega stroka zavremo. Z vročim mlekom prelijemo rumenjakovo mešanico in nato vse skupaj vlijemo nazaj v lonec. Med stalnim mešanjem kuhamo kremo na srednji vročini toliko časa, da se rahlo zgosti (pri tem pazimo, da ne zavre).
Vanilijevo kremo precedimo v servirno posodo in jo pustimo rahlo ohladiti, pri tem jo večkrat premešamo. Pečeni narastek pustimo stati 10 minut, nato ga narežemo, po želji potresemo s sladkorjem v prahu in serviramo z vanilijevo omako.