Lazanja z zelenjavnim ragujem
Sestavine
- 1 kozarec zelenjavnega raguja s šampinjoni
- 8 listov lazanje
- 30 g masla
- 25 g moke
- 500 ml mleka
- 200 ml zelenjavne juhe
- 1 žlička muškatnega cveta (macis)
- sol, sveže mleti poper
- 50 g naribanega parmezana
- šopek bazilike

Uvod
- Kategorija: Jesen
- Količina: 2 osebi
- Hranilna vrednost: 560 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura
- Priporočeno vino: Teran 2013, Emil Tavčar
V kozici segrejemo maslo, dodamo moko in pražimo na majhni temperaturi 2 minuti. Zalijemo z juho in mlekom, ponovno zavremo in med stalnim mešanjem kuhamo na majhni temperaturi 30 minut. Muškatni cvet drobno zmeljemo v možnarju in dodamo omaki. Na koncu jo solimo in popramo.
Pečico segrejemo na 180 stopinj. Zelenjavni ragu stresemo v lonec in ga rahlo segrejemo. Model za narastke (20 x 20 cm) namastimo. Baziliko drobno sesekljamo in zamešamo v zelenjavni ragu.
-
Za nadaljevanje postopka si oglejte še
V model damo najprej nekaj žlic bešamelne omake, nanjo položimo dva lista lazanje, jih premažemo s tretjino raguja, prelijem z malce bešamelne omake, potresemo s četrtino parmezana in pokrijemo z listoma lazanje. Postopek ponovimo še dvakrat, zgornja plast je bešamlena omaka, ki jo tememeljto potresemo s preostalim parmezanom.
Lazanjo postavimo v ogreto pečico na drugo rešetko od spodaj in pečemo 20 minut. Nato zvišamo temperaturo na 200 stopinj, lazanjo prestavimo v sredino pečice in pečemo še 10 minut. Pečeno lazanjo pustimo stati 5 minut, nato jo serviramo.