Lignji, koromač in sušeni paradižniki
Sestavine
- 800 g očiščenih lignjev
- 3 stroki česna
- 3 majhne šalotke
- 1 gomolj koromača (ca. 450 g)
- 70 g sušenih paradižnikov iz olja
- 6 žlic oljčnega olja
- 1 žlička koromačevih semen
- sol kajenski poper
- 1 žlica limonovega soka
- oljčno olje z limono Jenko
- sveži koper

Uvod
- Kategorija: Zima
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 480 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 40 minut
- Priporočeno vino: Zeleni sauvignon 2012, Kabaj
Lignje dobro osušimo s kuhinjskim papirjem in narežemo na 1 cm debele kolobarje. Česen drobno sesekljamo. Šalotko narežemo na tanke kolobarje. Koromaču izrežemo trdi kocen in narežemo na majhne kocke. Paradižnike odcedimo in narežemo na trakove.
V litoželezni ali navadni ponvi segrejemo 4 žlice olja in stekleno opražimo šalotko. Dodamo česen, narezani koromač in koromačeva semena ter pražimo na srednji temperaturi 5 minut. Začinimo s soljo in kajenskim poprom.
V ponev stresemo narezane lignje in paradižnike ter pražimo na močnejši temperaturi 5 do 7 minut. Po potrebi še solimo in pokapljamo z limonovim sokom. Pred serviranjem lignje potresemo z narezanim koprom in pokapljamo z oljnim oljem z limono. Zraven ponudimo rimske njoke.
- Za nadaljevanje postopka si oglejte še