Limonov tiramisu
Sestavine
- TIRAMISU
- 200 ml mlačne espresso kave
- 1 žlica finega sladkorja
- 60 ml limoncella (limonov liker)
- 12 baby piškotov
- 2 lista želatine
- 500 g mascarpone sira
- 200 g kisle smetane
- 50 g sladkorja v prahu
- 10 žlic lemon curda
- 4 žlice limonovega soka
- MERINGA
- 190 g finega sladkorja
- 3 beljaki

Uvod
- Kategorija: Jesen, Zima
- Količina: 6 oseb
- Hranilna vrednost: 892 kcal/osebo
- Zahtevnost: Srednje
- Čas priprave: 1 ura (+ 4 ure za hlajenje)
V nizki skledi zmešamo kavo, sladkor in limoncello. Tri piškote drobno zdrobimo. Želatino namočimo v mrzli vodi.
Mascarpone, kislo smetano, sladkor v prahu in 3 žlice limonove kreme (lemon curd) gladko zmešamo. V kozici rahlo segrejemo limonov sok, dodamo ožeto želatino in jo raztopimo. Dodamo 3 žlice mascarpone kreme, gladko razmešamo in vse skupaj previdno zamešemo v preostalo mascarpone kremo.
Preostale baby piškote potopimo v kavo in jih s posladkano stranjo navzdol naložimo v okrogli model (premer 20 cm). Premažemo jih s polovico kreme, potresemo s piškotnimi drobtinami. Po njih porazdelimo 3 žlice limonove kreme (lemon curd). Premažemo s preostalo kremo in jo gladko poravnamo. Model pokrijemo s prozorno folijo in postavimo v hladilnik za 4 ure.
Pred serviranjem za meringo v kozici zavremo 150 g sladkorja in 50 ml vode. Sladkorni sirup kuhamo na srednji vročini približno 10 minut do temperature 122 stopinj (uporabimo termometer za sladkor). Med kuhanjem sirupa na mešamo.
Beljake s preostalim sladkorjem stepamo v mešalniku 3 minute. Previdno dolijemo sladkorni sirup in na srednji hitrosti stepamo 12 do 15 minut. Z beljakovo kremo napolnimo dresirno vrečko in uporabimo nastavek za dresiranje zvezda. Tako pripravljeno meringo lahko hranimo v dresirni vrečki v hladilniku 1 uro.
Meringo nabrizgamo po tiramisuju v majhne kupčke in jih svetlo rjavo ožgemo z ročnim gorilnikom. Vmes z žličko porazelimo preostalo limonovo kremo (lemon curd) in takoj serviramo.
- Za nadaljevanje postopka si oglejte še