Sestavine

  • TIRAMISU
  • 200 ml mlačne espresso kave
  • 1 žlica finega sladkorja
  • 60 ml limoncella (limonov liker)
  • 12 baby piškotov
  • 2 lista želatine
  • 500 g mascarpone sira
  • 200 g kisle smetane
  • 50 g sladkorja v prahu
  • 10 žlic lemon curda
  • 4 žlice limonovega soka
  • MERINGA
  • 190 g finega sladkorja
  • 3 beljaki

Uvod

Še en tiramisu, ko pa je jasno, da je original najboljši? A to sploh ni tiramisu, saj mu je tako ime le zato, da pritegne …, potem pa navduši s svojo drugačnostjo, ki je tako limonsko-osvežilna (italijanski limonov liker limoncello in lemon curd), da je pravi tiramisu zanjo presladek, in tako kavna, da se čokolada na vrhu originala ne more kosati s konkurenco veliko lepše meringe....

  • Kategorija: Jesen, Zima
  • Količina: 6 oseb
  • Hranilna vrednost: 892 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 1 ura (+ 4 ure za hlajenje)
 
Postopek
1

V nizki skledi zmešamo kavo, sladkor in limoncello. Tri piškote drobno zdrobimo. Želatino namočimo v mrzli vodi.

2

Mascarpone, kislo smetano, sladkor v prahu in 3 žlice limonove kreme (lemon curd) gladko zmešamo. V kozici rahlo segrejemo limonov sok, dodamo ožeto želatino in jo raztopimo. Dodamo 3 žlice mascarpone kreme, gladko razmešamo in vse skupaj previdno zamešemo v preostalo mascarpone kremo.

3

Preostale baby piškote potopimo v kavo in jih s posladkano stranjo navzdol naložimo v okrogli model (premer 20 cm). Premažemo jih s polovico kreme, potresemo s piškotnimi drobtinami. Po njih porazdelimo 3 žlice limonove kreme (lemon curd). Premažemo s preostalo kremo in jo gladko poravnamo. Model pokrijemo s prozorno folijo in postavimo v hladilnik za 4 ure.

4

Pred serviranjem za meringo v kozici zavremo 150 g sladkorja in 50 ml vode. Sladkorni sirup kuhamo na srednji vročini približno 10 minut do temperature 122 stopinj (uporabimo termometer za sladkor). Med kuhanjem sirupa na mešamo.

5

Beljake s preostalim sladkorjem stepamo v mešalniku 3 minute. Previdno dolijemo sladkorni sirup in na srednji hitrosti stepamo 12 do 15 minut. Z beljakovo kremo napolnimo dresirno vrečko in uporabimo nastavek za dresiranje zvezda. Tako pripravljeno meringo lahko hranimo v dresirni vrečki v hladilniku 1 uro.

6

Meringo nabrizgamo po tiramisuju v majhne kupčke in jih svetlo rjavo ožgemo z ročnim gorilnikom. Vmes z žličko porazelimo preostalo limonovo kremo (lemon curd) in takoj serviramo.

Oceni