Losos, gribiche omaka, cvetača
Sestavine
- 4 lososovi fileji (a 150 g)
- 300 g cvetače
- sol, kajenski poper
- 2 žlici repičnega olja
- 600 g majhnega krompirja
- 1 žlička cele kumine
- 3 žlice olljčnega olja
- 2 žlici limonovega soka
- 2 žlici sesekljanega luštreka
- 1 skodela gribiche omake
Uvod
- Kategorija: Jesen
- Količina: 4 osebe
- Zahtevnost: Srednje
- Čas priprave: 1 ura
- Priporočeno vino: Malvazija 2014, Burja
Krompir kuhamo 20 minut oz. do mehkega v slani vodi, kateri smo dodali še kumino. Kuhani krompir olupimo in zmešamo z oljčnim oljem in limonovim sokom ter hranimo na toplem. Pred serviranjem vanj zamešamo luštrek in potesemo s solnim cvetom.
Medtem, ko se krompir kuha, pečico segrejemo na 220 stopinj. Cvetačo natrgamo na majhne rožice, rahlo solimo, potresemo s kajenskim poprom in premešamo z repičnim oljem. Stresemo jo na peki papir na pekač, poravnamo in postavimo v pečico za 7 minut. Nato jo obrnemo in pečemo še 5 do 7 minut.
Lososove fileje rahlo solimo in premažemo z oljčnim oljem. Damo jih v vrečko za zamrzovanje in pripravimo na način sous vide ali pa jih poširamo.
Na ogrete krožnike naložimo lososove fileje in ob robu cvetačo, limonov krompir ter gribiche omako.
- Za nadaljevanje postopka si oglejte še