Losos, pretlačeni krompir in Bois Boudran
Sestavine
- 4 fileji lososa s kožo (a 150 g)
- 210 g oljčnega olja
- sol
- 600 g mladega krompirja
- 4 stroki česna
- 4 šalotke
- 2 žlički gorčice s semeni
- 2 žlici belega vinskega kisa
- sol, poper
- 2 žlici sesekljanega peteršilja
- 3 žlice sesekljanega čemaža
- Bois Boudran omaka
Krompir umijemo in razpolovimo. Olupljeni česen potlačimo z nožem. Oboje damo v lonec, dolijemo vodo in dodamo žličko soli. Zavremo in kuhamo na srednji vročini 20 minut.
Šalotko olupimo in narežemo na tanke trakove. V kozici segrejemo 150 g olja in šalotko pražimo na majhni vročini 5 minut. Kuhani krompir odcedimo in odstranimo česen.
Krompir stresemo v večjo skledo, prelijemo s šalotko v olju ter dodamo gorčico in kis. Z vilicami krompir ne predrobno pretlačimo in premešamo. Začinimo ga s soljo in sveže mletim poprom ter shranimo na toplem.
V velikem loncu s pomočjo sous vide aparata segrejemo vodo na 50 stopinj. Lososove fileje obrišemo s papirjem, vsakega damo z žlico olja v svojo vrečko za zamrzovanje in zapremo z zipom. Pokončno jih položimo v toplo vodo za 15 minut (pazimo, da se vrečka v celoti ne potopi).
Poširane fileje obrišemo s papirjem in solimo. V ponvi močno segrejemo preostalo olje in vanjo naložimo fileje s kožo navzdol. Pečemo 30 sekund oz. da se koža hrustljavo zapeče. Nato jih takoj poberemo iz ponve.
Na ogrete krožnike naložimo paradižnikovo omako in zdrobljeni krompir ter na vrh položimo pečeni file lososa.
- Za nadaljevanje postopka si oglejte še