Sestavine

  • 300 g lososovega fileja brez kože
  • 1 majhen koromač
  • 4 velike mandarine
  • 1 rdeči čili
  • 4 žlice oljčnega olja s pomarančo ali limono
  • 1/2 žličke žafranike
  • 1/2 žličke naribane limonove lupine
  • solni cvet
  • poper
  • 2 žlički gorčičnega kaviarja

Uvod

Koliko stolov najde prostor za mizo v jedilnici? Toliko nizkih kozarcev za vlaganje s steklenim pokrovom (rex) potrebujete (in privolitev NIJZ, če število presega 10)! Sicer pa vsaj s predjedjo ne bo težav, zato kar povabite na rojstni dan, zabavo ali kar tako. Ko smo gostitelji, najbolj potrebujemo ravno takšne recepte, ki so hitro pripravljeni za več oseb, le te pa potem navdušeno mlaskajo.

Tanko zrezati koromač, filirati mandarino, sleči lososa, zmešati marinado …, to zna vsak (ki spremlja Šolo okusov). Zato je vsak potem tudi presenečen, kako lepo in dobro se lahko je kar iz - kozarca!

P.s. Losos bo še pridobil, če mu boste na koncu, pred gosti, dodali malo pikantne kisline. Gorčični kaviar, ki ga vložite sami, je lahko tudi darilo....

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 35 minut
  • Priporočeno vino: penina Melody, Steyer, suha
 
Postopek
1

Losos narežemo na 4 enako velike kose. Koromač prerežemo na polovico, izrežemo trdi kocen in ga nahobljamo na tanke rezine. Tri mandarine filiramo (mandarino olupimo z belo kožo vred, z ostrim nožem zarežemo med krhlji ob kožici in izločimo krhlje).

2

Čili po dolgem prerežemo, odstranimo semena in ga narežemo na tanke trakove. Preostali mandarini stisnemo in sok zmešamo z oljem, žafraniko in limomonovo lupino. Marinado začinimo s solnim cvetom in sveže mletim poprom.

3

Pečico segrejemo na 100 stopinj. V nizke kozarce za vlaganje (Rex kozarci) naložimo koromač, filirane mandarine in narezani losos ter potresemo s čilijevimi trakovi. Pokapljamo z marinado in kozarce zapremo brez gume

4

Postavimo jih v sredino pečice za 20 minut, nato kozarce odpremo, po lososu potresemo gorčični kaviar in serviramo.

Oceni