Sestavine

  • 800 g brokolija
  • 2 večji šalotki
  • 5 strokov česna
  • 6 žlic oljčnega olja
  • 400 g paradižnikove pulpe (konzerva)
  • 2 žlici vloženih kaper
  • sol, poper
  • 1 žlička čilijevih kosmičev
  • 1 žlička posušenega origana
  • 4 rezine toasta
  • 400 g kratkih testenine (polžki, penne)
  • šopek sveže bazilike
  • 40 g nahobljanega parmezana

Uvod

Koliko omak za testenine obstaja? Ni se še našel junak, pa tudi računalnik ne, ki bi jih preštel. In koliko omak čez testenine vi kuhate/jeste?

Ko smo prešteli na Šoli okusov pašte, smo pri številki 36 rekli, da je to še premalo … Zato smo 37. naredili s kruhom! Ko berete/kuhate/jeste te makarone, je najbrž že kak novi recept na Šoli okusov. Mi se dobrih testenin in vselej drugačnih omak zanje nikoli ne naveličamo! Kaj pa vi?

Skratka, dolgčas je, če sta na testeninah le paradižnikova ali mesna omaka, še bolj, če sta obe hkrati. Saj je tudi v tem receptu paradižnik, a on je le zaradi zelenjavne omake, ne pa okusa. Za tega so zadolžene kapre in brokoli, medtem ko krutoni niso kot krompir v grenadirmaršu zaradi ješčosti, temveč kot drobtine v sicilijanskih paštah zaradi hrustljave živahnosti.

  • Kategorija: Jesen, Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 640 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
  • Priporočeno vino: Renski rizling 2012, Ducal
 
Postopek
1

Brokoli umijemo, odrežemo stebla in razdelimo v majhne cvetove. Stebla olupimo in narežemo na 5 mm debele rezine. Dva stroka česna in šakotko olupimo ter drobno sesekljamo.

2

V loncu segrejemo 2 žlici olja in narezano šalotko stekleno opražimo. Dodamo česen in polovico brokolija, malce popražimo in vmešamo paradižnik. Omako začinimo s soljo, poprom, čilijevimi kosmiči in origanom. Kuhamo pokrito na majhni temperaturi 30 minut.

3

Toast narežemo na majhne kocke. V ponvi segrejemo preostalo olje, dodamo preostali olupljeni česen in kruhove kocke, jih zlato rjavo opečemo in odcedimo na kuhinjskem papirju. Polovico bazilikinih listov grobo sesekljamo.

4

Testenine skuhamo na zob (al dente) v vreli slani vodi po navodilu na embalaži. Tri minute pred koncem kuhanja k testeninam stresemo preostali brokoli. Paradižnikovo omako grobo pretlačimo s paličnim mešalnikom, dodamo kapre ter po potrebi začinimo s soljo in poprom.

5

Testenine in brokoli odcedimo in pri tem shranimo skodelico vode od kuhanja. Stresemo ju nazaj v lonec, prelijemo z omako, dodamo narezano baziliko in premešamo. V ogrete krožnike naložimo testenine in jih potresemo s preostalo baziliko, nahobljanim parmezanom in opečenimi kruhovimi kockami.

Oceni