Makaroni, brokoli, kapre in krutoni
Sestavine
- 800 g brokolija
- 2 večji šalotki
- 5 strokov česna
- 6 žlic oljčnega olja
- 400 g paradižnikove pulpe (konzerva)
- 2 žlici vloženih kaper
- sol, poper
- 1 žlička čilijevih kosmičev
- 1 žlička posušenega origana
- 4 rezine toasta
- 400 g kratkih testenine (polžki, penne)
- šopek sveže bazilike
- 40 g nahobljanega parmezana

Uvod
- Kategorija: Jesen, Zima
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 640 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura
- Priporočeno vino: Renski rizling 2012, Ducal
Brokoli umijemo, odrežemo stebla in razdelimo v majhne cvetove. Stebla olupimo in narežemo na 5 mm debele rezine. Dva stroka česna in šakotko olupimo ter drobno sesekljamo.
V loncu segrejemo 2 žlici olja in narezano šalotko stekleno opražimo. Dodamo česen in polovico brokolija, malce popražimo in vmešamo paradižnik. Omako začinimo s soljo, poprom, čilijevimi kosmiči in origanom. Kuhamo pokrito na majhni temperaturi 30 minut.
Toast narežemo na majhne kocke. V ponvi segrejemo preostalo olje, dodamo preostali olupljeni česen in kruhove kocke, jih zlato rjavo opečemo in odcedimo na kuhinjskem papirju. Polovico bazilikinih listov grobo sesekljamo.
Testenine skuhamo na zob (al dente) v vreli slani vodi po navodilu na embalaži. Tri minute pred koncem kuhanja k testeninam stresemo preostali brokoli. Paradižnikovo omako grobo pretlačimo s paličnim mešalnikom, dodamo kapre ter po potrebi začinimo s soljo in poprom.
Testenine in brokoli odcedimo in pri tem shranimo skodelico vode od kuhanja. Stresemo ju nazaj v lonec, prelijemo z omako, dodamo narezano baziliko in premešamo. V ogrete krožnike naložimo testenine in jih potresemo s preostalo baziliko, nahobljanim parmezanom in opečenimi kruhovimi kockami.