Mesna štruca z jajci
Sestavine
- 800 g mletega mesa (400 g svinjski vrat in 400 g goveje pleče)
- 7 jajc
- 120 g starega belega kruha
- 125 ml mleka
- 100 g šalotke
- 2 stroka česna
- 1 žlica ghee masla
- 2 žlički gorčice
- 2 žlici Worchestershire omake
- 1 zvrhana žlička soli
- 1 žlica mlete rdeče paprike
- muškatni orešček
- sveže mleti črni poper
- mleta kumina
- 4 žlice drobno narezanih zelenih špargljev (1 cm)
- 4 sušeni paradžniki v olju
- 30 g masla
- 2 žlici drobtin
- mladi krompir, korenje, šparglji
- 2 žlici olivnega olja

Uvod
Pečenka Stephanie je iz mletega mesa telečjega plečeta, torej je naša le mesna štruca, a zato bolj sočna in mehka. Pri tako veliki pečenki, ki sega čez celi pekač, je to še kako pomembno, saj bo štruca, še vroča, najprej le s solato, drugi dan bo mesno dopolnila velikonočni brunch in aprilsko gostijo, pa še je bo ostalo za ponedeljek, ko bo pogreta dobila novo omako in pire krompir. Tako dobro ne bi mogli uporabiti niti pečenke iz ”pravega” mesa.
- Kategorija: Pomlad
- Količina: 6 oseb
- Hranilna vrednost: 567 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura 45 minut
- Priporočeno vino: Tenor 2012, Silveri
Kruh narežemo na manjše kose, v blenderju zmeljemo v drobtine in prelijemo z mlekom, da se napoji. 5 jajc kuhamo 9 minut, jih prelijemo z mrzlo vodo in olupimo.
Olupljeno šalotko in česen drobno sesekljamo ter pražimo na majhni temperaturi v ponvi na ghee maslu 5 minut. Rahlo ohladimo. Paradižnike narežemo na majhne kocke.
V veliki skledi temeljito premešamo mleto meso, praženo čebulo, namočeni kruh, gorčico, sol, poper, kumino, rdečo papriko, muškatni orešček in preostali jajci. Na koncu vmešamo še narezane šparglje in paradižnik.
Pečico segrejemo na 200 stopinj. Velik pekač obložimo s peki papirjem. Mladi krompir in korenje očistimo ter zmešamo z olivnim oljem in solimo.
Mleto meso položimo na velik list prozorne folije in ga z rokami sploščimo v pravokotnik 35×25 cm. Po sredini po dolgem naložimo trdo kuhana jajca in vse skupaj s pomočjo folije previdno zvijemo v štruco. Položimo jo s stikom navzdol na pekač.
Pekač za 15 minut postavimo na drugo rešetko od spodaj v ogreto pečico. Nato ob straneh naložimo korenje in krompir ter pečemo še 25 minut. Pekač prestavimo v sredino pečice in pečemo še 25 do 30 minut. Po potrebi krompir rahlo pokrijemo z alu folijo, da se ne zapeče preveč-
10 minut pred koncem pečenja na krompir stresemo še narezane šparglje. Po koncu pečenja pustimo pečenko v izklopljeni pečici počivati še 15 minut. Nato jo z ostrim nožem previdno narežemo na rezine in ponudimo s pečenim krompirjem in zelenjavo.