Mie rezanci v tempuri in gobov dashi
Sestavine
- 120 g mie rezancev
- 3 mlade čebule
- 100 g gob šitake
- 1 strok čilija
- 2 beljaka
- 3 žlice sakeja (ali suhega vermuta)
- 60 g moke
- 400 ml zelenjavne juhe
- 200 ml gobovega dashija
- 2 žlici sojine omake
- 1 žlička riževega kisa
- olje za cvrenje
- 10 g ingverja
- 25 ml sojine omake
- 2 posušeni gobi šitake (ali 5 g posušenih jurčkov)
- 1 rezina starega rženega kruha
Uvod
Kitajski jajčni rezanci so fast food, ki je v pisanih vrečkah in plastičnih skodelicah na trgovskih policah, da ga je potrebno le odpreti, pogreti in opeči, pa je kitajska ”pašta” v nekaj minutah nared. Se da iz tega narediti še kaj več?
Kupite le mie rezance, brez dodatnih vrečk, praškov in omak. Skuhajte dashi, toda na ”fast način”, iz šitake gob, svežih in posušenih. Stepite beljak v trd sneg, zmešajte tempuro in rezance v njej povaljajte z zelenjavo. Potem so ponvičniki v olju hrustljavo opečeni na mah, tako da je takšen hitri obrok še vedno fast food, toda z vašim chefovskim podpisom! Umami juha z rezanci, ki hrusta(jo). FFF, fine fast food, hitro, toda fino.
P.s. Gobov dashi lahko zamrznete kot ledene kocke in ga uporabite vselej, ko potrebujete umami osnovo, za juho ali omako.
- Kategorija: Pomlad
- Količina: 2 osebi
- Hranilna vrednost: 480 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 40 minut
Za gobov dashi zavremo 500 ml vode, 25 ml sojine omake, na rezine narezan olupljen ingver in posušene gobe. Dodamo rezino rženega kruha, ponovno zavremo in lonec odstavimo s štedilnika. Pustimo stati 15 minut, nato dashi precedimo.
Rezance skuhamo po navodilu na vrečki, oplaknemo z mrzlo vodo in dobro odcedimo. Mlado čebulo in gobe narežemo na majhne kocke. Čiliju odstranimo semenje in ga drobno sesekljamo.
Beljaka s ščepcem soli stepemo v trdi sneg. V posodi zmešamo 100 ml ledeno mrzle vode z 2 žlicama sakeja ali suhega vermuta. Vmešamo beljakov sneg, mlado čebulo (1 žlico shranimo za serviranje) in gobe ter na koncu še kuhane rezance. Začinimo s soljo.
Zelenjavno juho, gobov dashi, preostali sake, 2 žlici sojine omake in rižev kis zavremo.
V veliki ponvi segrejemo olje za cvrenje. Iz rezancev z vlažnimi rokami oblikujemo majhne polpete, jih položimo v vroče olje, malce sploščimo in pečemo na vsaki strani 2 do 3 minute oz. do zlato rjave barve. Pečene ocvrtke odcedimo na kuhinjskem papirju.
V ogreta krožnika nalijemo malo vroče juhe, vanjo položimo po dva ocvrtka in potresemo s sesekljano mlado čebulo. Preostale ocvrtke in juho serviramo posebej.