Sestavine

  • 400 g tanko narezanega tri-tip steaka
  • sol
  • poper
  • oljčno olje

Uvod

Seveda so debeli steaki, če so iz pravega (kosa) mesa, nekaj posebnega. Toda iz pravega kosa mesa so tudi tanki zrezki nekaj posebnega! Pravimo jim minutni zrezki. Njihova odlika pa ni le v hitrosti, temveč tudi v skromnosti, saj jih lahko pripravimo iz ”ostankov” mesa za steake. Zato so največkrat iz hrbta, a ne vedno. Tri-tip je trikotnik v obliki plavuti morskega psa, ki se nahaja v zadnjem delu stegna, med stegnenično glavo in orehom. ‘Skritemu’ govejemu kosu z malo maščobe, veliko sočnosti in dobrim razrezom, pravijo tudi županov kos. Za 4 do 6 oseb ga lahko spečemo v celem in nato narežemo, za manj pa pol v celem, pol pa kot minutne, tanke zrezke. Ker gre hitro, saj predolgo pečenje meso zakrči, je najboljše minutne zrezke speči na žaru, še najboljše mobilnem, da si ga lahko postavimo kar na mizo, ali tik ob njej, in zrezke pečemo sproti. Za takšno pečenje so zelo uporabni japonski žari (hibachi, shichirin, za yakitori).

Ker je takšno pečenje hitro in preprosto, se lahko nanj dobro pripravite. Tako, da zrezkom ponudite dobro prilogo, predlagamo pretlačen krompir s kumarami in tartufi ter sotirane lisičke....

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
  • Priporočeno vino: Marlot 2018, Krapež
 
Postopek
1

Pripravimo japonski žar ali močno segrejemo navadni žar. Meso začinimo s soljo in sveže mletim poprom ter rahlo premažemo z oljem.

2

Zrezke na hitro opečemo na močni vročini, vedno samo nekaj kosov in ne vseh naenkrat. Odlična priloga so pražene sveže lisičke z mlado čebulo in pretlačen krompir s kumaro in črnimi tartufi.

Oceni